Абу Даби – Баща на газелата – тема за Обединени Арабски Емирства – Idi.bg

23
Добави коментар
tao
tao

Абу Даби е столица на Обединените арабски емирства, а също и най-голямото от 7-те емирства на ОАЕ. Ето някои забележителности, които си струва да видите, ако ще пътувате до Абу Даби:

Джамия „Шейх Зайед“

Джамия „Шейх Зайед“ е най-известната забележителност на Абу Даби. Тя е една от сградите с най-голяма архитектурна стойност в ОАЕ, а също и една от най-красивите джамии в целия свят.

За да се подчертае религиозната значимост на джамията, при изграждането й хората не са щадили средства. „Шейх Зайед“ има 82 кубета, всичките украсени с бял мрамор, и 1000 мраморни колони, по всяка от които са инкрустирани полускъпоценни камъни. В молитвените зали е използван бял италиански мрамор, украсен с цветни мотиви, а по вътрешните стени на джамията има декоративна златна стъкломозайка.

Основната молитвена зала побира над 7000 души и в нея е окачен най-големият полилей в света, който е висок 15 метра и е с диаметър 10 метра. Тук се намира и най-големият ръчно вързан килим. Той бил изработен в Иран от 1200 занаятчии, които след това били изпратени в Абу Даби, където на място да вържат отделните части на килима.

Дворът на джамията се простира на площ от 17,000 кв.м и е украсен с бял мрамор от Гърция, а самата джамия е заобиколена от облицовани с плочки басейни, чиито води отразяват внушителната джамия и й придават още по-голяма красота.

Крайбрежната улица

Тя е дълга повече от 6 километра и се простира по протежение на бреговата линия. Широките земни участъци от двете страни на пътя са превърнати в красиви градини и полянки, а на всяка пресечка са разположени елегантни фонтани.

Крайбрежната улица е любимо място както на туристите, така и на местните заради отличните кътове за отдих: детски площадки, волейболни игрища, маси за пикник и др.

Селище на културното наследство

Селището на културното наследство се издига над Крайбрежната улица, близо до вълнолома. То предлага поглед към ранната история на Абу Даби и традиционния живот, който бедуините водили години преди да бъде открит петролът.

Селището включва пустинен лагер с палатка от козя козина, лагерен огън и съдове за кафе. Тук могат да се видят още реконструкция на стар кладенец, напоителна система, къщи от тухла и кал, стари рибарски селища и сукове (пазари).

В Селището на културното наследство има няколко работилници, където се практикуват традиционни занаяти, като металообработване, грънчарство и тъкачество и където от време на време майсторите позволяват на посетителите да изпробват уменията си. Тук има и мини музей, в който са изложени различни артефакти: бижута, оръжия, съдове за кафе и др.

Марина Мол (Marina Mall)

Марина Мол, разположен при вълнолома, е най-популярният мол на емирство Абу Даби. Това е прекрасно място за пазаруване и разходки.

Тук има около 270 магазина, кино и заведения за хранене, които предлагат местна и интернационална кухня.

От стъклената платформа за наблюдение, която се издига високо над мола, се откриват фантастични гледки към Абу Даби, Крайбрежната улица и Персийския залив.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1902 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност