Седум (Тлъстига) (Sedum)

0
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Седум (Тлъстига)

(Sedum)

Семейство Дебелецови (Crassulaceae)

Публикувано от bimbargo на 29 септември 2013 г.

Последна промяна на 29 септември 2013 г.

Седум (Sedum) е голям род многогодишни покритосеменни тревисти растения от сем. Дебелецови (Crassulaceae), представен от над 400 вида. По-голямата част от тях са разпространени в северното полукълбо. В Европа най-разпространени са Sedum album (бяла тлъстига – малко по-висок сорт от Sedum acre, цъфтящ в бяло), Sedum acre (лютива тръстига – един от най-ниските сортове, цъфтящи в жълто), Sedum hispanicum и Sedum reflexum. На височина израстват от 5 до 50 см. според вида. Настрани се разпростират от 15 до над 100 см, което ги прави подходящи при търсене на почвопокривен ефект. Цъфти от средата на пролетта до есента в бяло, розово, червено, пурпурно, жълто или оранжево в зависимост от сорта. Листата са сукулентни и също са с много разнообразни цветове: сиво – сребърно, червено – пурпурно, синьо – зелено, пъстро и др.
Изключително лесни за отглеждане в дома и градината, което ги прави предпочитани и подходящи за начинаещи любители на цветя. Изглеждат добре от момента, в който се покажат от почвата през пролетта до първите застудявания през есента. Много седуми са привлекателни дори и през зимата, когато листата умират и растението изпада в покой. Високите сортове са подходящи за рязан и изсушен цвят. Седумите привличат пеперудите и пчелите.

Място: Както повечето представители на сем. Дебелецови, така и седумите предпочитата най-осветеното масто в дома и градината. Осигурете директни слънчеви лъчи, като някои видове се развиват добре и на шарена сянка.

Грижи: Седумите са много устойчиви на засушаване и на практика не изискват почти никакви грижи. На практика единственото изискване за почвеният субстрат е да бъде с добри дренажни свойства. Седумите растата успешно дори и на скали и пясъци с много оскъдно присъствие на почва. Не преполивайте или по-гочно поливайте много оскъдно, тъй като с много вода рискувате загниване на корените!

Размножаване: Седумите се размножават със семена (високите сортове), резници или разделяне на възрастно растение. Вегетативното размножаване е много лесно и доста трябва да се постараете, за да не се получи 😉

Съвет на градинаря: Много подходящи цветя за скалнни кътове и алпинеуми. Може да се подрязва за сгъстяване и обилен цъфтеж. Едни от най-лесните за отглеждане цветя в дома и градината, подходящи за най-неопитните градинари.