Как да се предпазим от появата на мухъл и конденз

2
Добави коментар
irgnet
irgnet

С настъпване на есента и зимата времето става по-влажно, а с това и риска от поява на конденз в нашето жилище се увеличава. А появата на конденз означава, че скоро след това е много вероятно да се появи и мухъл. А мухълът е риск за вашето здраве, може да доведе до алергични реакции или белодробни заболявания.

Причини за появата на конденз:
Основната причина е високата влажност на въздуха в помещенията.
Друга причина е непостоянната температура в помещенията, особено през зимният период.
Когато повърхностната температура на предметите е по-малка от 11 градуса риска от конденз значително се увеличава.

За да предпазим нашият дом от конденз и поява на мухъл е нужно да спазваме няколко прости правила: Редовно и добро проветрение и вентилация на стаите и евентуално PVC или Алуминиева дограма изработени със стъклопакет от ниско-емисийонно К стъкло. Също така добра идея е вътрешната и външна изолация със специални дишащи материали.

Ето списък с няколко от нашите съвети, за това как да избегнете появата на конденз и мухъл:

Проветрение – Проветрявайте стаите редовно, нужни са само 5 до 10 минути няколко пъти дневно. Така хем ще имате свеж въздух, хем ще намалите влажността му. Важно е да знаете че по-добрият вариант е да проветрите за кратко няколко пъти, отколкото да оставите прозореца отворен леко за по-продължително време. В този случай загубата на топлина е по-голяма, отколкото при кратките проветрявания.
По модерните дограми имат вградени вентилационни системи, които са за ваше улеснение и удобство. Ако ще поставяте нова дограма, уверете се че тя има вградена система за вентилация.
Никога не правете проветряване на мокро помещение, баня или тоалетна като отворите вратата му към коридора или стаята. Винаги трябва влагата да се извежда навън от жилището ви.
Сушенето на мокри дрехи в стаите ви е силно непрепоръчително
Когато готвите се отделя много пара, която задължително трябва да изведете вън от кухнята. Най разпространеният уред за това е аспираторът, който може да извежда въздуха в комина или директно навън.
Растенията в жилището ви също спомагат за образуването на конденз. Но това не означава, че трябва да сте без растения в дома си. Но е желателно да ги преместите в помещения по-малко застрашени от конденз.
Радиаторите за отопление е най-добре да се разположат по външните стени под прозорците. Това намалява риска от конденз и образуването на мухъл.
Има различни уреди, които подържат оптимална влажност във вашите помещения. Може да обмислите варианта за покупка на такъв уред.
Има специални бои и препарати, които предотвратяват образуването на мухъл в дома ви. Можете да ползвате такива препарати при следващия ремонт на вашето жилище.
Не на последно място е съвета ни да си закупите влагомер, с който да следите влажността в помещенията на вашият дом.

Като цяло образуването на конденз и вследствие на него появата на мухъл са голям проблем за вашето жилище и вашето здраве. Трябва да вземете адекватни мерки за предотвратяването им.