Кореопсис

6
Добави коментар
maritime
maritime

Coreopsis

Любителите на цветята са го кръстили още “жълтичка“ заради жълтите му багри и факта, че обича да расте на слънчеви места.

Как изглежда – Има тънко, здраво и разклонено стъбло. Жълтите му езичести цветчета обикновено са с тъмна основа, а тръбестите са тъмнокафяви, почти черни. Среща се и с тъмночервени цветове.

Грижи –  Цветето е светлолюбиво и обича слънцето. Посейте семената направо в лехата или в сандъчето на балкона в ранна пролет. След като поникнат, ако са на гъсто, ги разсадете. Кореопсисът по принцип изисква сравнително минимални грижи – плевене, разрохкване на почвата, умерено поливане.

Внимавайте да не подгизва, защото това може да доведе до развиване на  гъбични  заболявания.  Освен със семена многогодишният кореопсис се размножава и чрез разделяне на туфата рано напролет или през август. Когато премине първият буен цъфтеж, подрежете стъблата до една четвърт от височината им и подхранете с тор за цъфтящи цветя. Така растението ще ви радва с обилен цвят чак до падането на сланите. Тогава трябва да го подрежете и зазимите.

 

Съвет – Изглежда чудесно в смесени лехи или за оформяне на лехи край южните огради, както и за цветни групи по моравата. Ако го отглеждате у дома, през лятото задължително трябва да го извадите на открито.