Тествай зрението си.

2
Добави коментар
fairmen
fairmen

Тест за сухо око

 

Преди да отидете на лекар, можете сами да си направите лесен тест,  за да разберете каква е вероятността да страдате от сухо око.

За целта направете следното:

1. Вземете часовник със секундарник 2. Мигнете 2 пъти и задръжте очите отворени, като засечете времето непосредствено след последното мигане 3. Стойте с отворени очи колкото е възможно повече 4. Засечете с часовника момента, в който усетите първите признаци на дискомфорт (парене, глождене, сухота и т.н.)

Този тест измерва времето (в секунди) между последното мигане и появата на очен дискомфорт. Ако Вашият тест е под 15 секунди, има голяма вероятност да страдате от сухо око, тъй като слъзния филм се разкъсва твърде бързо и оставя окото незащитено. Консултирайте се с очен лекар за диагностика и лечение. Той ще измери времето на разкъсване на слъзния филм, като използва специално багрило и ако се налага ще изпише подходящо лечение.

В очния кабинет специалистът може да направи няколко теста, за да установи дали страдате от синдрома на сухото око. Тест, който дава информация не само дали страдате от сухо око, но и за състоянието на роговичната повърхност е определяне времето на разкъсване на слъзния филм. При него сълзите се оцветяват с багрило /флуоресцеин/ и след няколко премигвания на биомикроскоп чрез специален син филтър очният лекар засича времето до появата на неоцветени от флуоресцеина точки или полета /сухи петна/. Флуоресцеинът оцветява също и зоните с дефект в епитела на роговицата.

 

 

Тест за острота на зрението

   1. Застанете на 3 големи крачки от монитора (около 3 метра).    2.Затворете лявото си око с длан и прочетете числата от таблицата с дясното си око.    3.Повторете стъпка 2, прочитайки числата с лявото си око.

 

 

Тест за астицизъм

 

Астигматизмът е аномалия на окото, при която образът е неясен поради липса на фокусиране.

Погледнете изображението на екрана.

 

 

Ако някои зони от изображението Ви изглеждат по-светли или по-замъглени от други, вероятно страдате от астигматизъм. Съветваме Ви да си запишете час при офталмолог.

 

 

Тест за макулна дегенерация

Макулната дегенерация представлява увреждане на макулата на окото, което води до загуба на зрение. Тестът, който определя наличието на макулна дегенерация, се нарича „Решетката на Амслер”.

Застанете на 1 ръка растояние от монитора. Затворете лявото си око с длан и фиксирайте с дясното си око бялата точка в центъра на решетката. Ако очите Ви функционират правилно, би следвало да виждате бялата точка, четирите ъгъла и страните на решетката, а линиите да изглеждат прави и непрекъснати.

Повторете теста с другото око.

 

Ако виждате дупки по решетката, мъгливи зони или линиите са вълнообразни, това са признаци за Макулна дегенерация. В този случай Ви съветваме да си запишете час при офталмолог.

 

Тест за далтонизъм

 

Далтонизъмът е вродено разтройство на цветното зрение, наричано също червено-зелена слепота.

Погледнете изображението на екрана.

 

 

Ако видяхте числата 8 и 5, това означава, че не страдате от далтонизъм.