Борецът легенда Александър Томов: Аз съм борец, откакто се помня

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Александър Томов е роден на 3 април 1949 г. в с. Склаве, Благоевградско. Той е петкратен световен шампион – „София’71“, „Техеран’73“, „Катовице’74“, „Минск’75“, „Сан Диего’79“, петкратен европейски шампион – „Катовице’72“, „Хелзинки’73“, „Ленинград’76“, „Букурещ’79“ и „Йонкьопинг’84“ .

Носител е на сребърни медали от европейски първенства през 1974 и 1978 г., както и на бронзов медал от 1970-а. Сребърен медалист от Олимпийските игри „Мюнхен ’72“, „Монреал ’76“ и „Москва ’80“. Световен студентски шампион, носител на златния пояс “Никола Петров” за 1972 г. Приет е в Залата на спортната слава в Оклахома (САЩ). Сега е президент на спортен клуб по борба в “Левски”.

– Нашият най-успешен спорт – борбата, успя да тушира претендентите за участие в Олимпиадата през 2020 г. и 2024 г. Както е известно, един от най-старите спортове спечели още в първия тур при гласуването на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес срещу бейзбола и скуоша, които, взети заедно, не можаха да съберат толкова гласове. Очакваше ли това?
– Разбира се. Вярвах, че разумът ще надделее. Признавам си, че изобщо не мога да си представя олимпиадите без борба. Лично за мен някак си всичко би се обезсмислило.

Аз съм борец, откакто се помня, това е моят живот

Радвам се, но не съм срещу новото. Светът върви напред, развива се, нека и борбата се променя.

– Значи приемаш новото?
– Да, да. В крайна сметка схватките ще са в две части от по 3 минути. Ставаме по-динамични, което не е лошо. Борците ще са по-активни, по-атрактивни. Много е добре, че новият президент на ФИЛА Ненад Лалович възстанови комуникациите с МОК и спортната общественост.

Но най ме радва, че моят спорт бе подкрепен

както от сили като САЩ, Русия, Япония и всички скандинавски страни, и от нашия парламент, президентство, Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, национални федерации и олимпийски медалисти и шампиони от други спортове. Обединихме се. И ето борбата запази мястото си на олимпийските игри през 2020 и 2024 година. Но трябва да продължим да се борим и в бъдеще. Борбата е живот.

– Председателят на БФ по борба Валентин Йорданов си хвърли олимпийския медал преди време в знак на несъгласие с едно евентуално изваждане на борбата от участие в олимпиадите. Ти би ли го направил?
– Не! Дори и символично – не, макар че имам какво да хвърлям – три сребърни олимпийски медала. Много са ми скъпи.

– Беше гост на народните борби в Юндола. Имаше ли интерес?
– Все едно че присъствах на световно първенство. Там се видяхме и с Георги Мърков, който е доста активен като депутат, нали! Имаше много хора, дошли отвсякъде, както и много участници, и все добри. Явно всички обичат борбата. Спазена беше традицията и победителите получиха най-ценната награда в случая – по един коч.

– Ти си президент на спортния клуб по борба в “Левски”. Доволен ли си от представянето на вашите състезатели на вътрешните шампионати?
– Винаги може и по-добре, но таланти имаме. За съжаление, имаме и проблеми. Но ето всички виждат – големите спонсори отиват във футбола, а не в борбата.

Не може без пари или с малко пари, както беше по мое време. Затова трябва да търсим и повече атрактивност

– Цено Ценов, който е президент на Европейския съюз по борба, каза, че едно трико на борец струва по-малко от средно качество женско бельо. Ти наясно ли си колко излиза един екип за състезател по борба?
– Не. Никога не съм купувал трика, сигурно са евтини, но пък само това ли е? Знам, че примерно едни спортни обувки, които стават за борбата, са някъде към 20 долара… Но за да е успешен един спорт, трябват хиляди неща и не всички са от материален характер. Независимо че комерсиализацията и тук е безспорна.

– Какво става с нашето златно момиче Станка Златева? Ще се завърне ли на тепиха и кога?
– Със Станка се чухме преди седмица. Тя е добре, но все още си почива. Има нужда, тъй като, образно казано, тя спечели петте си световни титли едва ли не на един дъх. И все пак от опит знам, че

колкото повече почиваш, толкова повече ти се услажда,

но съм сигурен, понеже я познавам, че тя ще започне подготовката си за състезания и за Олимпиадата в Бразилия съвсем скоро. Ще го направи.

– А ти самият поддържаш ли спортна форма и как?
– Не, от две-три години съм се отказал от физически натоварвания. Имам много травми и ми е трудно, не е както беше преди. Но пък почти не пия алкохол, ограничавам се малко и при храненето, ако обаче ме питаш колко тежа в момента, няма да ти кажа.

Елена КОЦЕВА