Най-често срещаните лъжи в социалните мрежи

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Освен бърз, удобен и приятен канал за комуникация, социалните мрежи са и „отлична възможност” за пласиране на лъжи от всякакъв характер, твърди онлайн изданието Cracked. То обобщава и коментира следните най-разпространени фрази при общуване в интернет, които в действителност не отговарят на истината.

 1. „Много хора ме питат…”

 Типично за някой, който иска да популяризира свои услуги или някакви стоки. Това е начин да се избегне обвързването с директна реклама и да се формира погрешно впечатление, че става въпрос за някого, който отдавна е на пазара. Подобна по търсене на ефект е и формулировката „Чухте ли за…”, „Всички говорят за…”, в основата на която е опитът да се създаде изкуствен шум около събитие или явление, което на практика не буди никакъв интерес.

2. „Много от потребителите ме блокираха заради това …”

 Фразата е разпространена предимно сред потребителите на Twitter. Някои от тях я добават, когато пишат нещо провокативно или остро политизирано. Възможно е в резултат на това наистина да са загубили един или два интернет-контакта, но това им позволява гордо да се „надуват” като автори на изпреварили времето си революционни идеи. Да започнеш общуване с подобно натрапване е все едно при първа среща с някого да му бръкнете в окото и ако не последва реакция от негова страна, да го доближите още повече и да креснете: „Ей, ти! Не видя ли, че ти бръкнах в окото!”

 3. „Току-що научих, че…”

 Разбира се, не е задължително всяко съобщение, започващо с това изречение да е лъжа. Все пак постовете във Facebook и Twitter се появяват мигновено. Но от друга страна точно скоростта им е причина винаги да имаме едно на ум истина ли е това, което човекът пише.

 4. „Семейно положение, личен живот: сложно е”

 Често срещан статус, зад който се крият две възможни реалности: едната половинка от двойката се чувства обвързана, другата не. Или пък, временно са си дали почивка един от друг.

 5. Списък на талантите

 Ако се вярва на профилите в социалните мрежи, повечето от нас не подозират, че живеят в обкръжението на гениални художници, музиканти, актьори, носители на най-различни награди и цял куп престижни дипломи. Доста са „интернет-приятелите”, които след една-две публикации в някой блог се обявяват за писатели, журналисти, публицисти и т.н. Няма нищо лошо в творчеството и личната изява, стига да сме честни. Пред себе си и пред другите.

 6. „Не вися тук денонощно!”

 Социалните мрежи са ефективен инструмент за общуване и самореклама, но прекаленото залитане по тях може до доведе до депресия, хронична потиснатост, надигат глас напоследък психолозите. А и времената станаха такива, че не се гледа с добро око на „виртуалните безделници”. Те често биват асоцииирани и със „самотиници”. Затова и не са рядкост коментарите от типа „не съм много често онлайн, нямам много време.”

 7. „Повече няма да вляза в този сайт”

 Най-голямото предимство и едновременно с това основен недостатък на интернет е, че е пълен с хора. Всякакви, включително, недоброжелателни или неадекватни. След среща с изкусен „тролинг”, неразбиране, или някакви други конфликти при общуване в социалните мрежи, човек е склонен да си каже: „Повече няма да стъпя тук!” 0 Но, както показва практиката, рано или късно всички се връщат. Масовата причина е, че в днешно време е трудно да си представиш живот без хаштагове, лайкове, постове, ретуити и т.н. В крайна сметка социалните мрежи са тези, които днес предоставят „разкоша на човешкото общуване – най-големият разкош на света”, по думите на Антоан дьо Сент-Екзюпери.