Лечение на изкълчен глезен

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Навяхването на глезена е общо нараняване, което може да доведе до проблеми за цял живот, ако не се лекува правилно.

При повторно или тежко навяхване, човек може да развие дългосрочно ставна болка и слабост в глезена. Правилната първоначална грижа за изкълчения глезен включва превръзка с ластичен бинт, за да се намали подуването. След което идете при лекар. Без незабавно лечение кръвоносните съдове и нервните окончания, които се намират в дислокацията, могат да бъдат трайно прекъснати. Първо лекарят трябва да намести костите в правилното положение. След това ще постави шина, за да гарантира, че костите няма да се разместват, докато заздравяват.

Вземете специално разработен продукт – колагенов хидролизат, който подпомага регенерацията на ставните хрущяли и поддържа добър протеинов баланс.

Ако мислите, че навяхването не е тежко и не ви трябва лекар – направете следното:

–      Поставете една найлонова торбичка с лед върху глезена си в продължение на 15-20 минути. Направете това 4-5 пъти дневно в продължение на първите 3 дни.

–      Увийте еластична превръзка от пръстите на краката си до средата на прасеца. Пръстите на краката ви не трябва да посиняват от стягане или да се вцепенят от студ. Превръзката не трябва да е хлабава, но не и прекалено стегната.

–      В първите дни ходете с патерици или бастун, за да не предизвиквате допълнително натоварване на глезена. Дръжте глезена си над нивото на сърцето, когато лягате или седите, за да може подуването да спада по-лесно.

–      След третия ден започнете бавно раздвижване, без да натоварвате ставата, за да може постепенно да възстанови своята гъвкавост.

Какви лекарства можете да използвате? При лечение на малки навяхвания потърсете в аптеката кремове, гелове и нестероидни противовъзпалителни лекарства, както и нелекарствени средства, които са специално направени, за да облекчават ставни болки.