Днес+ :: БЧК раздава 776 тона храни на нуждаещи се

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

БЧК раздава 776 тона храни на нуждаещи се

06.10.2013 11.26

За шеста поредна година Българският Червен кръст ще раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз“. Ще бъдат доставени 776 тона продукти на 15 504 нуждаещи се лица в областта,съобщават от Областния съвет на БЧК- Варна.

Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие“. При осъществяването й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

Правоимащите са определени според Наредбата за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционни запаси за най-нуждаещи се лица. Помощ ще получат лицата, подпомагани с целеви помощи за отопление за последния отоплителен сезон, както и тези, на които е отказана такава помощ, но са с доход под определената линия на бедност за съответната година. Хранителна помощ се полага още на майки (осиновителки) с право на месечни помощи за отглеждане на дете до една година или добавка за отглеждане на дете с увреждания, семействата, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, ветерани от войните и други нувдаещи се.

Раздаванехо на граните ще става по списъци, изготвени от Дирекция «Социално подпомагане», чрез разкриване на 17 временни пункта. Всяко правоимащо лице ще получи през първия транш /от 7 до 31 октомври/ по 25,150 кг. продукти и още толкова през втория транш /от 2 до 20 декември/. Продуктите са захар, олио, боб, брашно, ориз, леща, вафли, картофено пюре, мед и конфитюр.

В град Варна пунктовете са:

р-н Аспарухово – ул.“Кишинев“15 /пенсионсерски клуб/,

р-н Приморски – кв.“Чайка“ бл. 67 /пенсионерски клуб/,

р-н Вл.Варненчик – ж.к. „Вл.Варненчик“ III м.р. до кметството, помещение на

Сдружение „Варненец“,

р-н Младост – жк.“Трошево“ бл. 47/помещение на Соц. подпомагане/,

р-н Победа – ул. „Самарско знаме“ №1,

р-н Одесос – ул. „Алеко Константинов“ 2.

Стартирането на програмата започва на 7 октомври в р-н Аспарухово, Приморски, Победа, Владиславово и поетапно през следващите дни за останалите райони и общини.

Неполучените продукти след края на програмата ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие“, на социални и психиатрични заведения на територията на област Варна. /dariknews.bg

Днес+