Каква е разликата между фитнес и здраве ?

29
Добави коментар

Каква е разликата между фитнес и здраве ?

Питали ли сте се каква е разликата между фитнес и здраве? На повърхността като че ли ако сме ”по-фит”, по ”кондиционирани” сме и по-здрави, но дали е така? Дефиницията на фитнес се отнася по-скоро до това дали можем да извършим определено действие, като например да преодолеем тежест или да избягаме конкретно растояние за дадено време. Аспектите на фитнеса и кондицията като сила, издържливост, гъвкавост, координация, ловкост не са непременно аспекти на здравето.

А какво е здраве? Оптимална регенерация на клетките и функциониране на всички жизнени системи, минимално износване на организма, дълголетие, способност за управление на стреса, добро качество на живот, активно ежедневие.

Различните подходи към движението, като започнем от източните изкуства, минем през йога и стигнем до спортовете и тренировките във зала и с различни кардио уреди са изражение на културните възприятия за това как е правилно да се движим. Те изразяват дадено разбиране, систематизират способи за постигане на конкретни резултати или управление на специфични качества и умения. Дали обаче отразяват нуждата да се движим за здраве?

Човешката машина има божествен дизайн и е структурирана така, че да функционира гарантирайки оптимално здраве чрез ходене, извършване на различни по-леки и по-трудни физически задачи. Нашите предци са били способни да извървят десетки километри пеша, можели да са гонят плячката си докато се изтощи, умеели са едновременно да носят децата си и големи товари.
Съвременния човек живее в среда, която не изисква дълги преходи през пресечен терен, ловуване или отглеждане на храна, носене на вода, продукти и деца. Липсата на физическа активност е толкова силно изразена, че почти всеки знае, че трябва да спортува за да компенсира дългите часове седене през компютъра и зад волана.

За съжаление обаче, решението ни за това как да променим заседналия си начин на живот изразява представата ни за това какво е движение: през източни изкуства, йога, танци, различни спортове. Това са културни надстройки, които нямат способността да компенсират заседналия начин на живот, защото предизвикателството не е само в това, че не се движим, но и че стойката, междумускулния баланс и фукнцията на системите ни са засегнати от начина ни на живот. Към седенето добавяме спорт, към неправилната стойка през компютъра добавяме каране на колело, натоварваме извитите рамене с тежести, компресирания гръбнак поставяме под още напрежение, само и само за да ”изразходим” излишната енергия.

Така да си ”фит” не непременно помага да си здрав, да можеш да тичаш, не непременно помага да имаш здрави колене и да можеш да седиш клекнал докато играеш с децата си. Това не означава, че не бива да се движим, но означава, че не можем да настрояваме фитнес върху тела, които са изгубили добрата си механика.

Как да бъдем здрави? Като прегледаме, оценим и оздравим човешката си машина. Като разбираме каква е функцията на мускулите, каква е оптималната им дължина и позиция, как да използваме тялото си правилно, как да разпознаваме културните навици, които ни вредят и как да почиваме пълноценно, така че тялото да ни служи добре и дълго.

Галина Иванова Дензел – alignwithme

Коментари