Откриха човешки мозък на 4000 години

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Този човешки мозък на 4000 години е преминал през доста – разтърсен, обгорен и сварен в черепа. Би било много лесно да го объркаме с обгорен дънер, но това е един от най-старите мозъци, които учените са откривали. Мозъчните тъкани са богати на ензими, които разрушават с бързи темпове тъканите след смъртта. Този процес може да бъде задържан, ако условията са подходящи. Мозъчни тъкани са открити в напълно запазено тяло на дете, пренесено в жертва на боговете на инките преди 500 години. В този случай смъртта е настъпила на върха на Андите, къде тялото е било обгърнато от студа и поради тази причина се е запазило.

 

Мисловният орган е открит през 2010 г. в Турция от Meric Altinoz от Истанбулския университет. Той е открил четири скелета със запазен мозък… относително. Скелети са обгорени и са открити на място, наподобяващо древно гробище. Учените анализирали откритието и смятат, че отговорът на мистерията се крие в почвата. Според изследванията земетресение е унищожило древното селище, което затрупало част от заселниците. Техните тела са били обгорени, а огънят, от който има следи по скелетите и обгорени дървета около тях, е сварил мозъка в черепите им. Огънят е изразходвал и целия въздух, оставяйки средата благоприятна за съхранение на органа.

 

Решаваща роля изиграла и почвата, която е пълна с частици калий, магнезий и алуминий. Тези компоненти, заедно с мастните киселини, налични в човешките тъкани, са образували адипоцир (известно като „трупен восък“), който спомогнал за съхранението на мозъка. Според Frank Ruhli от Цюрихския университет „Съотношението на съхранение и години е невероятно. Ако искаме да научим повече за историята на неврологичните заболявания, имаме нужда от подобни тъкани“.