Първа копка на нова екопътека в близост до „Парка за реадаптация на танцуващите мечки“ | Белица – екотуризъм в малкия град

1
Добави коментар
Eni_7
Eni_7

Сред дивата природа на Южна Рила, в присъствито на Областния управител на Област Благоевград Муса Палев, точно в 12.30 днес 03.10.2013,  бе извършена първата копка на екопътека „Синево – Парк за танцуващи мечки“.

Екопътеката е част от  Проекта на Община  Белица: „Изграждане на екопътека „Парк за танцуващи мечки – Сухото езеро“, „Изграждане на екопътека „Синево – Писовица – Дъба – Влаховец Тепето – Саждина – Калливата рампа – Парк за танцуващи мечки“, „Изграждане на екопътека „Римския мост – Чирек – Бабячка чука – с. Бабяк“ и „Изграждане на екопътека „Гълъбово – Дуйова дупка – Бабячка чука“, който се финансира по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от „Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.“, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Подписания  договор за безвъзмездно финансиране е на стойност 1 425 710.00 лева.

Общата цел на  проекта е да се създадат нови възможности за постигане на местна конкурентоспособност и устойчиво развитие в община Белица чрез реализация на модел на устойчив туристически продукт. Това е първия проект от общо пет, които Община Белица е защитила по Европейската оперативна програма за развитие на селските райони, мярка 313.

Кмета на община Белица инж.Ибрахим Палев със задоволство сподели: „Резултатите,  които съм сигурен, че ще постигнем , поставени ни като конкретни цели, са  жизнено важни за развитието на екотуризма в община Белица.Те са част и от Стратегията за развитие на нашата община:

Изграждане на стратегически разположен туристически маршрут, основан на природното и културно-историческо наследство на гр. Белица в община Белица;
Подобряване конкурентоспособността на туристическата инфраструктура в община Белица;
Създаване на цялостен туристически продукт с висока добавена стойност;
Опазване на природното и културно наследство в контекста на устойчивото развитие;
Създаване на по-добри условия за подобряване на бизнес средата за туризъм в общината;
Превръщане на община Белица в предпочитано място за реализиране на инвестиционни решения;
Задържане на активното население в община Белица, което способства за генериране на приходи в общината.

Освен кмета на Община Белица инж.Ибрахим Палев, на събитието присъстваха зам. кметовете инж.Карамфил Джембазки и Мустафа Чавдарин, общинския председател Хасан Юруков и общински съветници, представители на общинска администрация, читалището, музея и гражданското общество,представители на фирмата изпълнител „Триада Транспорт и Логистик“ЕООД, гр.Разлог. с ръководител Васил Мечкулски.

Снимки от първата копка на нова екопътека до „Парка за танцуващи мечки“ можете да разгледате в Галерията на Белица