Как да приготвим кантучини

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Кантучините са известен десерт, с който се гордеят жителите на италианския град Прато. Кантучините са известни още с името бишкоти ди Прато.

Те са били популярни още през XVIII век. През 1867 година италианецът Антонио Матей печели златен медал на световното изложение в Париж, където занася изпечени от него кантучини.

По традиция кантучините се опаковат в сини пакети. Кантучините се пекат два пъти, което ги прави много хрупкави. Този метод на печене се ползва от векове от италианците. Благодарение на двойното изпичане вкусът на десерта се променя.

Можете да направите кантучини и сами.

Необходими продукти: 3 яйца, щипка сол, 125 грама кафява захар, 1 ванилия, 200 грама бадеми, 300 грама пълнозърнесто брашно (може да се замени с бяло), ½ ч. л. бакпулвер.

Начин на приготвяне: Бадемите се слагат за десетина минути на 150 градуса във фурната да се изсушат. Яйцата се разбиват със захарта до гъста пяна.

Брашното се смесва с бакпулвера и солта и се пресява през сито. Смесва се с яйцата. Добавят се бадемите и всичко се разбърква много добре.

Тестото трябва да е лепкаво и влажно, но да не е течно. Ако тестото е течно, се добавя още малко брашно. Тестото се завива с найлон и се оставя за половин час в хладилник.

Фурната се загрява до 200 градуса. С влажни ръце от тестото се правят дебели саламчета – с диаметър около 7 сантиметра. В тава, постлана с хартия за печене, се нареждат саламчетата и се пекат около 15 минути.

Те стават златисти и бухват. Вади се тавата, а фурната се намалява до 170 градуса. Саламчетата се нарязват на дълги парченца с дебелина 2 сантиметра и се връщат за 15 минути във фурната.

Сервират се с кафе или с десертно вино, след като изстинат. Могат да се съхраняват в стъклени или порцеланови кутии, но трябва да са изстинали добре, преди да ги сложите в кутиите, за да не се овлажнят.

Кантучините са подходящи както за следобеден чай или кафе, така и да бъдат поднесени като десерт. Много хора предпочитат кантучините за старт на деня и ги консумират като закуска.