Акваспининг (Aquaspinning) – влезте във форма, без да товарите ставите

7
Добави коментар
imagination
imagination

Ако искате да поспортувате, но досадните болки в ставите не ви позволяват, може би е добре да се обърнете към безопасната аеробика. От години упражненията във вода се използват с цел рехабилитация. Неотдавна обаче медицинските подходи бяха обединени със спортната наука, в резултат на което се появи система, с помощта на която хора с хронични болки в колене, глезени, тазобедрени стави или кръст могат да се върнат в света на активното движение – системата Акваспининг.

Какво е акваспининг?

Това е групова аеробна програма от упражнения, изпълнявана в басейни на специални машини, наречени акваспинери.

Последните много наподобяват колела без гуми, потопени във вода.  

Обикновено продължителността на една спининг сесия е четирдесет и пет минути до час.

Всяка акваспининг група се води от инструктор, който определя темпото, показва упражненията, регулира машините и се грижи за безопасното изпълнение на движенията от трениращите. Изборът на музика също е задължение на водача.

Какво включва един акваспининг тренировъчен час?

Тренировката започва с въртене на педалите с бавно темпо с цел постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото и кръгови движения с ръце за разгряване на рамене, гръб, мишници и предмишници.

След въвеждащата част започва активният спининг. Темпото му зависи от напредналостта на групата, възрастовата граница на участниците и тяхното здравословно състояние.

Възможно е въвеждане на индивидуално темпо. Тук се правят циклични серии от различни движения в ритъм с музиката, променя се позицията на тялото и в частност на торса, а въртенето, без да е бързо, е наистина изтощително заради съпротивлението на водата.

Завършекът е стандартен за всяка аеробна програма – стречинг.

Сигурно ви е чудно какви стречинг упражнения могат да се правят в басейн.

Уверявам ви, инструкторите ще ви покажат начини да разтегнат безопасно всяка упражнявана мускулна група.

Какви бонуси има системата акваспининг?

натоварва нестандартно бедрената и седалищната мускулатура, дори и тренирани хора споделят за мускулна треска след първата сесия;

щади стави, ставни връзки и гръбначния стълб – водата заменя силата на гравитацията със съпротивление;

не изисква предишен опит, може да бъде първата ви кардио програма;

подходящ е за мъже и жени, дори и в сериозно напреднала възраст – стига тренирането да е съгласувано с медицинско лице, няма горна граница за спортуващите;

подходящ е за много пълни хора, тъй като облекчава работата на мускулите, позволява кардио тренировка без рязко настъпване на умора и така щади сърцето;

широка приемственост на трениращите, съпротивлението на водата натоварва еднакво добре и млади и по-възрастни спортуващи, като нивото на натоварване зависи от регулацията на акваспинера и темпото в групата.

За кого е предназначен акваспинингът, може ли да опитам?

Това е една от най-безопасните аеробни програми. Движенията в нея са всичко друго, но не и агресивни.

Подобно на водната аеробика, спинингът натоварва цялото тяло, но за разлика от нея е доста по-лесен за заучаване. Понякога е желаната стъпка преди нея.

Не се притеснявайте от годините си, в САЩ например акваспинингът се радва на изключителна популярност от страна на хората на средна и напреднала възраст.

Последният  е интегриран в много почивни домове за възрастни хора (санаториуми).

Нека младите четящи не се подвеждат, това не е аеробна програма „за баби и лели“, тя просто е подходяща за тях. Виждал съм активни групи, в които кардиото е на много сериозно ниво, а горната възраст е тридесет и три години.

За да завърша, ще спомена, че лично видях как популярен футболист от  ФК „Левски“ се възстановяваше от контузия в коляното по препоръка на лекаря на тима именно чрез акваспининг. 

И още нещо – не се изисква да умеете да плувате. Тренировките се провеждат на средна дълбочина 1.55 метра.

Какво ми е нужно, за да отида на акваспининг?

Бански костюм, акваспининг обувки и разбира се, място, където да провеждате тренировките си.

Ако сте от онези щастливци със собствен басейн и сте си закупили спинер, може би ще ви трябва запис със спининг тренировка, който да следвате.

За всичко останали, най-добре потърсете спининг група във Fitness Spots. Успех и приятно въртене!

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.