Минерални соли и микроелементи – фокус върху човешкото здраве – LR Алое Вера

1
Добави коментар
matsanovbg
matsanovbg

За разлика от витамините, металите и минералите са неорганични вещества, необходими за правилното функциониране и доброто здраве на човешкия организъм.

Тяхната роля е многостранна: структурни компоненти са на костите и зъбите, имат функционална роля в мускулната и нервната системи, имат регулаторна роля в обмяната на веществата и участват в ензимни системи.

Минералите могат да бъдат разграничени в две основни категории: Неорганични елементи, които са необходими и хранителната потребност от тях е голяма (калций, фосфор, калий, сяра, натрий, хлор и магнезий), и такива, от които хранителните потребности са в малки количества и се наричат микроелементи (желязо, цинк, йод, селен, мед, манган, флуор, хром, молибден, силиций и кобалт).

Приемът на минерали и микроелементи в достатъчни количества, приемани или чрез храната, или чрез хранителни добавки, регулира киселинно-алкалния баланс, улеснява усвояването на различни съставки и подобрява функционирането на човешкия организъм.

Киселинно-алкалния баланс и поддържането му е много важно за здравето на човешкото тяло. Организмът полага непрестанно усилия за поддържането му, но различни фактори от ежедневието затрудняват осъществяването на това.

Наскоро публикувано проучване показа, че както при мъжете, така и при жените, които приемат хранителни добавки с минерали, съществува по-малък риск от недостиг на тези вещества спрямо онези, които не приемат хранителни добавки.

По този начин трябва да се изясни, че освен грижата да се запази балансът на ценните витамини е също толкова важно и достатъчно поемане на метали и микроелементи.

Следвайки балансираното хранене, е трудно да се появи проблем, свързан с недостиг, но понякога фактори като например жегата, енергични упражнения или някои патологични случаи могат да повляят неблагоприятно върху естествените количества, предимно на минерали и на електролити като калий, магнезий и натрий. В тези случаи може да се окаже полезно използването на някаква хранителна добавка.

Разбира се, когато нарушаването на баланса на минералите и микроелементите се дължи на патологични ситуации, е необходима консултация с лекар или друг здравен експерт, който да предложи подходящ препарат за набавяне на тези важни за организма компоненти, без да има нежелани странични ефекти за пациента.

При хората, страдащи от хронични заболявания, винаги е необходимо консултиране с лекуващия лекар, който е и най-подходящият, тъй като познава историята на заболяването.