Патица по пекински

30
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Патицата по пекински е най-известното ястие от китайската кухня, сервиранo не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят. За първи път рецептата за патица по пекински е описана в императорската кулинарна книга „Пълен рецептурник на ястията и напитка“ – колекция, събрана от Ху Съхуей, надзирател на императорската кухня през 1330 г. по време на династия Юн. Процесът на приготвяне на патицата обаче е изключително сложен. Птицата се намазва с меласа, напомпва се с въздух и се пълни с вряща вода. Пече се върху огън от смес на дърва от различни плодови дървета. Изобщо, да сготвиш „Патица по пекински“ е толкова сложно, че познавачите казват: „Когато китаец иска да опита „Патица по пекински“, той… отива на ресторант.“

Необходими продукти: Патица: 1 патица (около 2 кг) 2 лъжици соев сос 2 и 1/2 лъжици кафява захар 1 лъжица винен оцет 12 главички зелен лук 1 краставица

Сос Hoisin: 250 г конфитюр от сливи 3 лъжици соев сос 1 лъжица шери канела, люта смляна чушка, джинджифил на прах

Хляб мандарин (палачинки): 4 чаши брашно 1 и 1/4 чаша вряла вода 2 лъжици олио щипка сол

Начин на приготвяне: Патица: Поставете патицата за 3 минути в кипяща вода. Извадете, подсушете и закачете за през нощта за да изсъхне. Разбъркайте соевия сос, кафявата захар и винения оцет. След това натъркайте патицата и я закачете за още 4 часа. Загрейте фурната до температура 190º C, поставете патицата върху пергаментна хартия, отдолу поставете тавичка с вода. Печете 30 минути. Намалете температурата до 150º C и печете още 1 час.

Хляб мандарин: смесете брашното и солта, добавете водата и омесете тесто. Оставете под капак за 15 минути. Оформете от тестото руло с диаметър 5 см, а след това го нарежете на кръгчета с дебелина 1 см. Всяко кръгче да се разточи на кръг с диаметър 8 см. Едната страна на всяка палачинка намажете с олио и след това ги съединете по две с намазаната страна навътре. След това разточете на кръг с диаметър 15 см. Палачинките се пържат в загрят тиган около 1 минута, внимавайки да не ги изгорите. Сгънете на две и ги поддържайте топли по време на приготвяне на патицата.

Сос Hoisin: хубаво разбъркайте соевия сос, конфитюра, шерито и подправките. Загрейте на тиган бъркайте непрестанно. Охладете, а след това оставете в хладилника.

Зеленият лук и краставицата нарежете на ленти. Опечената патица нарежете на филийки. Наредете по няколко върху палачинките, заедно с няколко лентички краставица и зелен лук, а също така лъжичка сливов сос.

Коментари

коментар(а)