Шедьоврите на съвременната архитектура

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Шедьоврите на съвременната архитектура

09 октомври 2013 | 17:08

51413

Когато Фридрих Шелинг казва: „Архитектурата – това е замръзнала музика“, той дори не може да си представи, че през XX и XXI век, към неговите думи скептиците ще прибавят „архитектурата е замръзнал ужас“ или „вцепенена в безмълвен писък.“

Можем до безкрайност да говорим дали модерната архитектура е в упадък или във възход, но все пак трябва да признаем, че в света има много сгради, които са способни да предизвикат буря от емоции.

Не хвърлим един поглед към най-емблематичните сгради на съвременната архитектура:

Зелената цитадела на Магдебург (Магдебург, Германия, архитект Фриденсрайх Хундертвасер) Последният шедьовър на австрийския архитект се намира в центъра на Магдебург и веднага лови окото с розовата си фасада и разчупена конструкция. Комплексът е наречен Зелената цитадела заради покрива със свежи дръвчета и пъстри лехички. За да види бял свят, този цветен проект на Хундертвасер, са били нужни 33 млн. долара и над 10 години труд на архитекти, строителни инженери и работници. Сега сградата с площ 11 000 кв. м е дом на 55 апартамента, офиси и магазини, хотел и детска градина.

Етикети:

архитектура,
сгради,
имоти,
футуристични сгради,
небостъргачи

28 харесват тази статия

6 не харесват