Черен петък

2
Добави коментар
Nikitova-ART
Nikitova-ART

В съвременните битовистични представи, определящи американската култура и начин на живот, е установена традицията за Черен петък да се счита денят след Деня на благодарността – именно от този ден започва закупуването на подаръци за Коледа. В християнската митологична система за „черни“ са обявени поредица от 12 петъчни дни, които са календарно свързани както с минейни (постоянни), така и с триодни (променливи) празници. Асоциативно в нашата култура и бит петъчният ден е приет за митологична персонификация на света Петка и се свързва със спазването на специфична система от табута, включващи в себе си забраната за извършване на домакинска работа, консумация на постни храни и др. Петъчният ден по време на Светлата седмица, след Великден, е популярен с името „Умен петък“ и се характеризира с разнообразни обредни практики, посветени на света Петка. (Летният Петковден)

В християнството числото 12 е смятано за „сакрално“ число – олицетворение на Новото Църковно начало и същевременно израз на хармоничното единство между материя и дух. Скритите послания на цифрите обогатяват съдържанието на християнските празници със своеобразна мистика и внасят нова семантика в интерпретацията на религиозния обредно-празничен комплекс.

Дванадесетте черни петъка са:

– преди Тодоровден – тогава Адам бил изгонен от Рая;

– преди Благовещение – тогава Каин убил Авел;

– Разпети петък – Христос бил прикован на Кръста;

– преди свети Дух – агаряните пленили Александрия;

– преди Рождението на свети Йоан Кръстител – тогава става превземането на Йерусалим;

– преди Петковден – Бог дал на Египет жаби и превърнал водата в реките на кръв;

– преди Успение Богородично – в тази нощ Гедеон победил;

– преди Секновение – Ирод бил принуден да убие свети Йоан Предтеча;

– преди Кръстовден – свързва се с превземането на Содом;

– след Кръстовден – Мойсей разделил водите на Червено море и превел през него израилтяните;

– преди Андреевден – в този ден се явил Ангел Божий пред Мойсей;

– след Рождество Христово – тогава цар Ирод започнал да избива новородените деца;

Въпреки че в представите на съвременния урбанизиран човек „петък 13-ти“ се възприема като ден, натоварен с фатално съдържание и нерядко му се приписват негативни характеристики, подобни петъчни дни не се отнасят към понятието „черен петък“. Те са чиста игра на случайността и не се свързват с конкретната християнска историческа фактология, съдържаща се в Старозаветните и Евангелските текстове.