Какво се случва в Иран?

13
Добави коментар

Столицата на Иран се тресе из основи. Различни източници (Ройтерс, BBC, CNN и др.) споменават между 100 000 и 1 млн. души излезли на централните улици в Техеран.

Събитията

Опозицията, водена от Мир Хюсеин Мусави, загуби изборите проведени в страната и веднага след това започнаха проблемите. Най-много са обвиненията срещу Ахмадинеджад, че са купувани гласове. Скоро по улиците излизат хора, водени от опозиционните лидери, носещи плакати с надпис: „Where is my vote?“ (Къде е гласът ми?). Властта забрани протестите, но това не спря скандиращите. Напротив, на 15 юни се стигна и до огромен протест в столицата, където по ирония на съдбата  Площада на Революцията е залят от хора.

Разбира се управляващите не можеха да оставят положението такова. Полицията започва да бие демонстрантите, а впоследствие са издадени две зловещи заповеди: 1. Позволява се използването на куршуми и 2. Трябва да бъдат ударени студентските общежития на Техеранския университет. Последното е изпълнено незабавно, тъй като точно студентите са главни инициатори на бунта. Домовете им са разбити, като се набляга най-вече на компютрите и телефоните – което не е изпотрошено, бива иззето.

Twitter и Интернет

Микроблогинг системата Twitter стана основен способ за предаване на информация от Техеран. Малко след началото на размириците в столицата, комуникациите бяха прекъснати. Това включва телевизии, мобилни оператори, интернет. На чуждите медии е забранено да се предава от Техеран, освен при изрично съгласие на властта. Такъв е случаят с BBC Farsi, които излъчиха кадри от протеста и минути след това им беше отказан достъп на иранска територия.

Ето защо главният метод, чрез който протестиращите студенти показваха на света това, което ставаше в Техеран, бе заснемането на видео, чрез телефон и изпращане директно в Twitter. По същия начин се предаваха и съобщения. За съжаление някои загубиха връзка, но потребители, като persiankiwi останаха на линия и съобщаваха в реално време събитията. Именно от него се получи новината, че са убити няколко души на протестите. Съобщенията са емоционални. Едно от тях е:

„Изморени сме. Не сме спали повече от няколко часа за три дни. Един приятел е ранен от полицейска палка, чакаме доктор.“

Също от persiankiwi се разбра, че всички болници са пълни. Друг студент Change_for_Iran също предава от място. azarnoush съобщава, че Интернет в Иран е паднал. Сайтове, като Gmail, Yahoo, YouTube не се зареждат в Техеран и останалите градове.

YouTube също стана арена на кибер-войната срещу правителството на Иран. Именно в този сайт се появяваха най-гледаните клипове от Техеранските събития на 15 юни. Всеки, който можеше да снима с телефон, пращаше файловете си директно в сайта. Активен потребител в това отношение е irandoost09.

От българска страна се опитах да представям събитията възможно най-стриктно, за да не изгуби информация. В поста си „От Техеран (with update)“ представях всичко, което се случваше на централните площади в Техеран. Там може да прочетете основните моменти, плюс интересни линкове. Бях поканен в RE:TV в предаване за Иран, но поради стечение на обстоятелствата отказах.

Именно от Интернет започнаха и призивите да бъдат спрени сайтовете на правителството, като часове след това те не действаха. Ако по улиците е имало напрежение, то в Интернет беше цяла война.

И все пак

И все пак не всичко беше показано. Мусави загуби, тъй като Ахмадинеджад получи 63% от гласовете. Въпреки това хората останаха с впечатлението, че привържениците на Мусави са едва ли не цял Иран и всички го подкрепят. Това далеч не е така. Събитията в Техеран бяха последвани от жителите в някои от останалите градове, но в значително по-малки размери. По улиците на столицата имаше и много подръжници на Ахмадинеджад, които не бяха съгласни с възгласите на протестиращите. Интересното е, че телевизиите не показваха привържениците на президента, а само протестиращите опозиционери.

Също така се появиха съмнения относно ролята на САЩ и противниците на Иран в събитията в Техеран. Не е тайна за никой, че Вашингтон и Тел Авив отдавна замислят премахването на ислямската република, като такава. В момента е подходящ момент. Именно, чрез тълпата може да се смени управлението на подобен тип държави. Но дали? Според мен протестите ще отшумят. Да, властта реагира остро спрямо протестиращите, но аз не очаквам скоро тези действия да спомогнат на опозицията. Дори да има външна намеса в безредиците, то те няма да променят кой знае какво в страната. А ако това стане – е, тогава ще се отрази на целия район. И много извън Близкия изток.

Like this:

Like Зареждане…

Related