Професионален празник „Ден на архивиста“ във Видин | Новини | БИЗНЕС КАТАЛОГ | ВИДИН

1
Добави коментар
portal-vidin
portal-vidin

Социални новини от Видин

Професионален празник „Ден на архивиста“ във Видин

10.10.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Инж. Кръстьо Спасов поздрави видинските архивисти с професионалния им празник.

„Приемете моите сърдечни поздравления по случай Деня на архивиста – 10 октомври. Благодарение на Вашия професионализъм видинските граждани разполагат с богат фонд от безценни документални свидетелства за живота, традициите и духа на миналото и настоящето време” – това се казва в поздравителен адрес от областния управител инж. Кръстьо Спасов до служителите на „Държавен архив” – Видин по повод отбелязването на професионалния им празник днес. В него той подчертава многобройните им успешни постижения и непрестанните им усилия да развиват и модернизират архивната дейност и услугите за гражданите.

„Издирването, изследването и съхраняването на историческата и културната памет на старопрестолния ни град и регион е благородно и свято дело. Запазете своята пристрастност и любов към него с вдъхновението и вярата на първите архивисти, положили началото му във Видин преди 53 години”, подчертава инж. Кръстьо Спасов в празничното си обръщение към видинските архивисти.

„Държавен архив” – Видин е създаден през май 1960 г. В богатия му документален фонд се пазят близо 180 000 архивни единици с ценни исторически сведения от учреждения, организации и граждани от цялата област. Най-старият съхраняван документ – план на Видин от 1730 г., е вписан и в регистъра на уникалните и особено ценни документи на Националния архивен фонд. Само през последната година във Видинския държавен архив са постъпили нови над 1 000 архивни единици от общо 19 публични институции и частни лица.