Обявяват носителя на Нобеловата награда за мир

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2013 г. ще бъде обявен днес. За фаворити са смятани 16-годишната пакистанска активистка за правото на жените на образование Малала Юсуфзай, която беше простреляна в главата от талибаните преди година, конгоански лекар, помагащ на изнасилени жени, както и руски и беларуски правозащитници.

 

Тази година има рекорден брой претенденти за отличието – 259. По оценка на букмейкъри, най-голяма вероятност да получи Нобел за мир има Юсуфзай. Тя може да стане най-младият носител на отличието в 111-годишната история на раздаването на наградата. Шансовете й се оценяват на 3 към 5.

 

На втора позиция е гинекологът Денис Муквеге, който е спасил живота на десетки хиляди жени, изнасилени по време на войната в Конго. Другите имена, които се споменават, са на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, информаторът Брадли Манинг, фронтменът на Ю Ту Боно и руският президент Владимир Путин. Сред номинираните има и една организация – социалната мрежа Facebook. Нейните шансове обаче са 50 към 1.