Мол „Марково тепе“ – глупост за 50 милиона евро!

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Яков Нив, който започна строежа на мол „Марково тепе“ и го докара до сегашния му вид, твърди, че е измамен.  В “Мелина” държал 15 процента от дяловете, но вече няма нито един. Фирмата, а заедно с нея  земята и сградата са взети от австрийската банка “Инвесткредит” АД – Виена, заради неизпълнение на договора по кредита в размер на 45 млн. евро.  Заемът е отпуснат за строеж на “Марково тепе Мол” на 5 юни 2007 г. чрез учредяване на особен залог на 17 дяла, които се равняват на 34 процента от капитала на “Мелина” ООД, пише marica.bg.

“Плащането по този договор трябваше да започне, след като търговският център се отвори. Банката и един от бившите ми партньори от Израел ме изиграха, като постъпиха некоректно, за да се отърват от мен, след като свърших 90 процента от работата по мола”. На иврит има приказка:  “Негърът си свърши работа, сега може да си ходи”, коментира г-н Нив. “Инвесткредит” фалира, нейният правоприемник е държавната австрийска банка Фолксбанк. В момента тя е собственик на “Мелина” и съответно на Марково тепе.

Банката се опитва да продаде фирмата, но това няма как да стане, докато не приключи делото в съда.  В момента то е в Софийския градски съд. Няма кой да купи този имот, въпреки че в него са вложени близо 50 млн. евро, при положение, че има висяща съдебна процедура, категоричен е Яков Нив.

Той не вярва, че спорът ще приключи скоро, защото темповете на българското съдебно производство са бавни. Нив съжалява, че молът се руши и не може да преглътне провала.

Вместо търговския център с 64 декара разгъната застроена площ, с подземен паркинг на четири нива за 650 автомобила и обещаните 1000 работни места, на бул. “Руски” стърчи гигантски хамбар, опасан с ръждясала ограда. 

Ламарините са облепени с рекламни плакати, зад които се виждат камари боклук. Измежду физиономиите на фолк певиците все още виси информационната табела на обекта “Мол Марково тепе”.

Молът трябваше да бъде отворен до края на 2008 г., но в пролуките между залостената врата се вижда разруха – висящи кабели, захвърлени тръби, недовършени отвътре търговски площи. Тротоарът около строежа е изровен, пред входа  към обекта на ул. “Драган Цанков” са оставени няколко гуми с табелки “Гараж, не спирай!”. Явно “Мелина” продължава да си пази места за паркиране на уличното платно.

Паметник на глупостта, недоразумение, плод на далавера – така пловдивчани наричат недовършения мол на Марково тепе, чийто строеж, заченат в безброй скандали, безславно спря преди три години.