Пандишпанова торта с горски плодове

1
Добави коментар
interesnooo
interesnooo

Пандишпанова торта с горски плодове

Пандишпанова торта с горски плодове

Прекрасна на вид и невероятно вкусна, тази торта се приготвя сравнително бързо и не изисква особени умения

умерено лесно

10 порции

Време за подготовка 45 минути

Време за готвене 25 минути

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Намажете с разтопено масло 2 кръгли форми за кекс с диаметър 20 см, покрийте основите им с хартия за печене и набрашнете добре, като изсипете излишното брашно. Оставете ги настрана.

 

2. Сложете яйцата и захарта в голяма топлоустойчива купа, поставена над тенджера с къкреща вода. Разбивайте с електрически миксер в продължение на 7 мин или докато сместа избледнее и утрои обема си. Дръпнете я от водната баня и бавно добавете разтопеното масло, като бъркате, докато сместа го поеме напълно.

 

3. Сложете брашното с щипка сол, разбъркайте внимателно и изсипете тестото в подготвените форми. Печете 25 мин, докато блатовете станат златисти отвън и се надигнат (проверете дали са готови с дървено шишче – при пробождане в средата на печивото то трябва да излиза чисто). Оставете ги няколко минути във формите, извадете ги и ги сложете върху скари, докато изстинат напълно.

 

4. Междувременно разбийте сметаната на сняг и я оставете настрана. Пасирайте около една четвърт от ягодите с 1 с.л. захар на гладко пюре, добавете го към сметаната и разбъркайте внимателно.

 

5. За да сглобите тортата, разполовете хоризонтално всеки от блатовете. Сложете една от новополучените основи в плато, намажете я с четвърт от сметановата смес и отгоре подредете четвърт от боровинките и малините. Повторете това още два пъти, сложете последния пласт (за целта използвайте горната половина от единия блат), намажете с останалата сметана и украсете с боровинките и малините по края и с ягодите – в средата. Поръсете тортата с пудра захар, преди да я поднесете.

 

Съвет

Ако искате по-малка торта, направете двупластов вариант. Просто разбийте половината количество сметана и смесете с ягодовото пюре. Намажете първия блат отгоре с половината от получения крем, украсете с боровинките и малините и покрийте с втория блат. Него намажете с останалия крем и украсете както в основната рецепта, преди да поръсите тортата с пудра захар.

 

Стойности за една порция:

калории 621 ккал;
протеини 9 г;
въглехидрати 55 г;
мазнини 42 г;
наситени мазнини 22 г;
влакнини 2 г;
захар 35 г;
сол 0,26 г;