Арктическо руло с малини и сметана

1
Добави коментар
interesnooo
interesnooo

Арктическо руло с малини и сметана

Арктическо руло с малини и сметана

Спомняте ли си тази ретро класика? Домашната версия отнема малко повече време за приготвяне, но просто ще покори гостите ви.

за запалени кулинари

15 порции

Време за подготовка 45 минути

Време за готвене 12 минути

Начин на приготвяне

1. Охладете купата на машината за сладолед, ако използвате такава. В голяма купа разбийте яйцата и захарта на бледа въздушна смес. Добавете сметаната, млякото, ваниловите семена и разбийте отново до хомогенизиране. Изсипете сместа в машината за сладолед и я замразете. Ако не използвате такава, сложете сместа в купа, оставете я във фризера за 2 ч, след което я разбийте в робота, за да премахнете ледените кристали.

2. Покрийте дъното и стените на 900-грамова форма за кекс (дълга около 20 см) с опаковъчно фолио. Намачкайте на едро малините с 2 с.л. от конфитюра и ги смесете със сладоледа, докато все още е относително мек. Върнете го в купата и го замразете за 6 часа или до следващия ден.

3. За блата загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Намаслете и покрийте с хартия за печене тава с размери 25 х 35 см. Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги разбийте на бледа пухкава смес за около 5 мин. Пресейте в купата брашното и разбъркайте до хомогенизиране. Внимателно изсипете тестото в тавата и подравнете повърхността му. Изпечете го за 10-12 мин, докато стане еластично при допир.

4. Междувременно сложете лист хартия за печене, по-голям от тавата, върху работната повърхност и го поръсете със захар. Щом блатът се изпече, обърнете го върху подготвения лист, навийте го на хлабаво руло откъм късата страна и завийте хартията, за да го фиксирате. Оставете го да изстине.

5. Извадете сладоледа от фризера и го оставете да се отпусне 10 мин. Прехвърлете го върху голям лист хартия за печене, увийте го стегнато в нея и с ръце го оформете на цилиндър с дължина около 25 см.

6. Развийте блата и го намажете от вътрешната страна с останалия конфитюр. Сложете в средата сладоледа и увийте блата плътно около него, за да получите руло. Стегнете всичко отново в хартия за печене, като завиете краищата, за да фиксирате десерта, и го върнете във фризера за 2 ч. Преди да поднесете, развийте арктическото руло и го подравнете от двата края с нож с назъбено острие, за да изглежда по-добре. Може да бъде съхранено във фризера до 1 седмица.

Стойности за една порция:

калории 372 ккал;
протеини 5 г;
въглехидрати 38 г;
мазнини 22 г;
наситени мазнини 13 г;
влакнини 1 г;
захар 33 г;
сол 0,2 г;