10 от най-добрите родни тв сериали

25
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 24.08.2012

Имаше времена, в които появата на екран на нов български сериал се превръщаше в истинско телевизионно събитие, а в часа на неговото излъчване улиците в страната опустяваха. Днес това далеч не е така и сапунените опери, криминалните драми, екшъните и ситкомите, родно производство, са намерили достойното си място в схемите на големите телевизии, заемайки съществен процент от техните програми. Дори зрителите в Македония, Хърватия и Гърция са част от всички, извън пределите на страната ни, които с интерес следят историите, произведени в България. Ако сте пропуснали някои или вече не се сещате за много от тях, ето списък с 10 от най-добрите тв сериали, произведени у нас.

1. На всеки километър (1969) Не може да сте родени преди 84-та и да не сте си затананикали вече мелодията от филма. “На всеки километър” е български екшън-сериал на приключенска и партизанска тематика. Снимките на сериала започват през 1969 г. Сред сценаристите на филма са Павел Вежинов и поетът-дисидент Георги Марков. Режисьори са Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев. Филмът е абсолютен хит, а Стефан Данаилов се превръща в секс икона с ролята си на майор Деянов.

2. Войната на таралежите (1979) В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор (в ролята – Павел Поппандов) избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. Един ден двама от тях закъсняват и той ги изключва от отбора. Така започва „войната на таралежите“ с равнодушието на възрастните, по сценарий на братя Мормареви. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир. А песента „Къде остана детството“ на Бате Асен е незабравима и истинска класика.

3. Капитан Петко войвода (1981) Исторически сериал за живота на Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода. Политическата обстановка в Османската империя и по-специално в Източните Родопи, мотивирала действията на главния герой е разяснявана от писателя и сценариста Николай Хайтов в началото на всяка серия. Дълбокият глас на Васил Михайлов (Капитан Петко войвода) и незабравимо изпълнение на „Петко льо, капитанине“ са сред запомнящите се моменти от сериала.

4. Васко да Гама от село Рупча (1986) Още един тв-хит по сценарий на братя Мормареви. Режисьор е Димитър Петров, оператор е Цанчо Цанчев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков. Шестокласниците Васко, Женя и Фори живеят във Варна. През лятната ваканция те намират изоставена пробита лодка, която решават да стегнат и с нея да обикалят крайбрежната ивица. По време на възстановителните работи постепенно се заражда съперничество между Васко и Фори. Причината – и двамата са влюбени в кокетната им съученичка Августина. Това е само началото на 6-серийния филм, от който ни остана незабравимият хит на Асен Кисимов „Тече, всичко тече“.

5. Дунав мост (1999) „Моралът на три поколения на моста между две епохи – недоизживяната стара действителност и неустановената нова. В това мътно междувремие плуват „силните“ и хитрите и се давят „слабите“ и честните….Има и „трети“ – подведени наивници с мечти и амбиции, скочили в реката на живота с чужда „помощ“…“ Това казва БНТ за първия сериал, който продуцира след 1989 г. Други ще го запомнят като сериала, в който Йоана Буковска се събличаше гола и правеше секс с едва ли не всеки, попаднал пред очите й. Трети пък си спомнят само хубавата роля на Христо Мутафчиев като циганин. А Хилда Казасян ще запомни „Дунав мост“ с развода си с Чочо Попйорданов, който хлътна по Йоана Буковска. Смята се, че „Дунав мост“ е гледан от над 5 милиона души.

6. Клиника на третия етаж (1999) Първата българска ситуационна комедия, с участието на Христо Мутафчиев, Стефания Колева, Рени Врангова, Александър Косев и др. Професор Филипов заминава на работа в чужбина и оставя апартамента на сина си д-р Александър Филипов. Там младият гинеколог обзавежда частна клиника и взима на работа свои приятели – лекар интернист, психиатър и медицинска сестра. Така започват безкрайните приключения на младите лекари, в които се оглежда съвременният бит и нрави на българина. Диалозите са свежи, актьорската игра е на ниво и само липсата на адекватно промотиране не успя да превърне „Клиника на 3-я етаж“ в тотателн хит. Наскоро БНТ излъчи нови 12 серии на сериала – „Десет години по-късно“, но те като че ли минаха незабелязано.

7. Тя и той (2002) „Тя и той“ е български сериал (ситком) на режисьора Станислав Тодоров-Роги, по адаптиран сценарий на Гай Льопаж и Силви Леонар. Сериалът изстреля в звездната орбита актьорите Стефания Колева и Юлиян Вергов, а героите им Силви и Мартин се превърнаха в истински любимци на родната телевизонна публика. „Тя и той“ проследява историята на млада и необвързана двойка. Те са заедно от седем години, но не са женени. Силви и Мартин минават през много перипетии, но винаги всичко завършва добре.

8. Забранена любов (2008) Излъчването му започва на 5 октомври 2008 г. И, въпреки че над 300 епизода намериха място в ефира на Нова ТВ, не може да се каже на 100%, че сериалът се превърна в хит. Сигурно е обаче, че беше първият що годе приятен опит на най-новото поколение режисьор, сценаристи и продуценти на България да създадат нещо, което да става за гледане. В „Забранена любов“ участваха Диана Любенова, Николай Илиев, Ивайло Герасков, Фахрадин Фахрадинов, Елен Колева и др. Епизодични роли в сериала имат премиерът Бойко Борисов и плеймейтката Златка Райкова.

9. Стъклен дом (2010) „Стъклен дом“ се превърна в телевизионна сензация. Благодарение на съвременен сценарий, адекватна актьорска игра и добро качество на продукцията, сериалът беше сред най-гледаните за последните 20 години. Излъчваше се в праймтайма на bTV, а финалният сезон беше излъчен през пролетта на тази година. Сюжетът му е съвременен, реалистичен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, характерен за холивудските кинопродукции. Някои от най-популярните български актьори участваха в сериала. „Стъклен дом“ беше истински трамплин и за новите звезди като Явор Бахаров, Луиза Григорова, Бойко Кръстанов, Радина Кърджилова и др.

10. Столичани в повече (2011) Стоянка Мутафова, Иван Юруков, Виолета Марковска, Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов и Силвия Лулчева са сред звездите, които зрителите гледат в ролите на вълнуващите персонажи. Сериалът пресъздава съвременния живот в едно софийско предградие, доскорошно село, като проследява драматичните и не по-малко комични отношения между две големи съседски фамилии. Според всички статистически данни интересът към „Столичани в повече“ е достатъчно голям, а новия сезон трябва да се появи на екран още следващия месец.

Коментари

коментар(а)