По – умни ли са котките от кучетата? Избрана

15
Добави коментар
valevbg
valevbg

По-умни ли са котките от кучетата?

 

Древният въпрос

Определено зависи кого ще попитате, но дали котките са по-умни от кучетата? Ако обичате котки, определено ще мислите така. Анализирахме поведението на котките и кучетата, за да разберем кой печели титлата Най-интелигентен.

Кучетата са интелигентни животни. С едно куче винаги знаете в какви отношения сте. Котките обаче са дяволити и любопитни. Те не ви поздравяват на вратата когато се приберете в къщи или ви ближат за добро утро. Дали е защото имат собствен начин на мислене? Или е така, защото не са достатъчно умни, за да знаят разликата?

Физически ограничения

Сравняването на котки и кучета е като сравняването на ябълки и портокали. Тези животни са дресирани и се очаква да правят различни неща. Кучетата са създадени да бъдат способни бегачи, докато котките имат по-голяма бързина и рефлекси. Котките имат способността да маневрират неща с лапите си, като например да дърпат конци или да държат играчката докато играят; кучетата са по-способни да местят неща от едно на друго място с устата си. Докато по-големите кучета могат да ви защитават от натрапници или агресивни животни (дори и малко куче със силно лаене може да отблъсне неприятел), котките са свирепи ловци със способност да хващат насекоми, птици и гризачи с инстинкт да ги убиват. Следователно тази категория завършва с равенство.

Социални умения

Друг фактор, който обикновено се свързва с интелект, са социалните умения. Социалните животни винаги са по-умни от анти-социалните или самотни животни. Как така? Тъй като животните, живеещи в социални среди трябва да използват умения за решаване на проблеми всеки път когато взаимодействат с други животни или хора. Уменията за решаване на проблеми включват разсъждаване. Например, едно куче трябва да се научи, че когато се обърне по корем, ще му разтъркат коремчето. Или, ако лае на вратата, някой ще му я отвори и така ще може да излезе навън. И така, тъй като кучетата са много по-социални от котките и по този начин имат повече умения за решаване на проблеми и разсъждаване, кучетата печелят тази категория.

Естествен подбор

Нека си го кажем, котките са по-независими и самостоятелни от кучетата. Те не се нуждаят от толкова много работа и внимание както кучетата. Котките могат да оцелеят с дни само с една купа храна и вода. Така че тръгвайте – вземете си почивка през уикенда. Котката е добре!

Не е нужно да разхождате котката и дори да я обучавате. Няма нужда да я извеждате всеки път когато й се ходи до тоалетната, нито да я миете. Така, котките играят сами, лесно се приучават и се мият сами. Кучетата не могат. Извинявайте привърженици на кучета, но тази категория печелят котките.

Подчиняване на команди

Можете да обучите кучето да носи, да даде лапа, да седне, да танцува, да говори … списъкът продължава. Не можете да научите едно коте да направи много, а дори и няколко от тези неща. Както и да е, това е защото котките не са умни? Или е защото котките са достатъчно умни, за да правят каквото си искат и просто предпочитат да не се подчиняват на команди? Котките знаят имената си – ако повикате една котка, тя определено ще ви погледне. Предпочита да не става и да не прави това, което я молите. Кучетата са много мотивирани от лакомството, което са сигурни че ще получат, когато изпълнят изисканата задача. Може би просто са коне с капаци? Това е съмнително.

 

Просяците не подбират

Кучетата ще изядат  и ще играят с всичко, което е пред тях. Ще излапат всичко: от остатъци от храна от масата до изпражнения. Котките обаче, понякога няма дори да изядат котешката храна поставена пред тях. Може да са ви нужни няколко торби с храни преди котката ви да реши че някоя става за ядене. Кучетата и ще играят и дъвчат дрехи, обувки и всичко друго, до което се доберат. Котките дори не винаги харесват скъпите играчки, направени и купени специално за тях. Обръщането на носа от нежелани неща прави ли ги по-умни или просто сноби?

 

Отиваме да играем навън, а ще кажем, че и котките и кучетата са умни по свой си начин.