Най-опасните летища в света (видео)

1
Добави коментар
netbeui
netbeui

Кацането рядко е запомнящо се събитие. Още една причина да резервирате полет до едно от следните летища, подредени в класация на CNN.

Международно летище „Принцеса Юлиана“, Сен Мартен, Карибите

Пистата му започва само метър от ръба на океана, а дължината й от само 2180 метра я прави недостатъчна за по-големите самолети. Затова те прелитат изключително ниско над плаж „Махо“.

Летище „Куршевел“, Франция

За разлика от Карибите, скиорите и сноубордистите, които кацат на летището до френския курорт Куршевел, обикновено са заредени с адреналин. И по-добре.

За да кацне на „Куршевел“ самолетът лети през канал между планините и се приземява на късата писта с остър наклон.

Летище „Матекане“, Лесото

Малката писта на порта задършва с… 600-метрова пропаст. Само леки въздухоплавателни средства използват пистата на това отдалечено летище в малкото царство в Южна Африка.

Летище „Хуанчо Йеросгин“, Саба, Карибите

Тръпката от кацането си съперничи с тази при приземяване на Сен Мартен. Летище „Хуанчо Йеросгин“ на карибския остров Саба има една от най-късите писти за кацане в света.

Международно летище Гибралтар

Единствената писта на малката територия от едва 6.2 кв. км на Гибралтар се пресича с най-натовареното шосе в Британската отвъдморска територия на Гибралтар. Пътят се затваря всеки път, когато самолет излита или каца.

Международно летище „Бара“, Шотландия

Къде другаде по света можете да съберете миди от пистата за кацане? От 30-те години на XX в. островите „Външни Хебриди“ в Шотландия използват пясъците на брега като писта, която е достъпна само когато настъпи отливът.

Летище „Паро“, Бутан

Пилотите, които приземяват самолетите на заобиколеното от петхилядници в сърцето на Хималаите летище, трявба да са с извънредни умения.

Международно летище „Кансай“, Осака, Япония

Летището е изградено на специално построен изкуствен остров, а целта е да се минимизират на шума и замърсяването на града.

Летище „Харстад“, Норвегия

В някои периоди от годината пристигането на летището в Норвегия кара пасажерите да се чувстват все едно, че докосват ледена пързалка.

Летище „Мадейра“, Португалия

Едно от най-трудните за кацане летища в света е притиснато между стръмен хълм и море.

Летище „Мале“, Малдиви

При снижаването на самолета за кацане имате чувството, че все едно се плъзгате по водата

Етикети:

опасни летища | самолетни писти