Полезните свойства на юката

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Може би много от вас си отглеждат юка, но сигурно малко знаят, че може и да се яде. Тя е доста популярно стайно растение. Някои го наричат просто царевичак. Но едно е да се похвалиш, че в офиса имаш огромна юка, друго е да кажеш, че в офиса имаш царевичак.

А юката много прилича на гъста царевица. Зависи как я отрежете да расте. Може да е с разклонения или с листа по цялото стъбло. Но при всички случаи достига впечатляващи размери и в един момент опира тавана.

Какво да правим? Ами щем не щем е по-добре да я отрежем и да отгледаме още няколко – може да подаряваме.

Юката свободно се среща в южните части на Северна, Централна и Южна Америка. В света са познати около 30 вида юка, а в България се отглеждат няколко декоративни разновидности. 

Някои видове юка цъфтят с бели цветчета.

Тя е непретенциозна за отглеждане и е идеална за завеяни цветари. И да забравите да я полеете – няма проблем. Успява да се нагоди при всякакви условия и при силно засушаване, и на пряка слънчева светлина. Но ако искате да се грижите добре за нея – поливайте редовно, подхранвайте през пролетта и лятото и пръскайте листата й с пулверизатор, за да не са прашни. Ако пък много я обичате, бършете ѝ листенцата едно по едно и ѝ говорете колко е хубава.

Единственият проблем, който виждам е това, че става огромна и лошите цветари могат да ѝ причинят гръбначни изкривявания. Като много други свои събратя юката се извива винаги към светлината, затова трябва често да я въртите, иначе стъблото й наистина заприличва на гръбнака на български тийнейджър, мъкнал неправилно 10 години тежка раница. Ако не искате да расте на височина, режете я още в началото и тя ще създава основно кичеста листна маса, без да расте толкова буйно на височина.

Отрязвате стъблото и капвате няколко капки восък от свещ – отстрани ще излязат млади листа и ще се образува кичеста зелена коронка. Ако засадите няколко рязани растения на различна височина в една саксия, ще се припокриват и няма да се виждат оголелите им стъбла.

Да не забравяме, че обича топлината. Зимата не бива да я оставяме в помещение, където температурите падат под 10 градуса.

Най-интересното, което не знаем за нея е, че юката се яде. В Америка, в миналото – явно индианците, са използвали корените на юката като картофи. Обелват се и се варят. Смята се, че тези корени съдържат изключително много фибри, витамин C и въглехидрати.

Екстракт от юка пък лекува възпаления. Това растение има антибактериално действие. Помага и при облекчаването на хронични заболявания като артрит.

Друго интересно е, че съдържа естествени разпенващи вещества и може да послужи и за сапун.