Животински видове в Австралия – тема за Австралия – Idi.bg

13
Добави коментар
tao
tao

Уникалните животни са едно от нещата, които привличат туристите в Австралия. Тук има  над 378 вида бозайници и над 828 вида птици, като повече от 80% от тях се срещат само тук. Някои от най-популярните животни включват кенгуру, коала, ехидна, динго, птицечовка, валаби и вомбат.

Често се оказва трудно човек да забележи австралийските животни сред дивата природа, но може да ги види в прекрасните зоологически градини и паркове за диви животни в големите градове и региони, например в зоопарка „Таронга“ в Сидни, в тропическия резерват в Порт Дъглас, резервата „Хилсвил“ в щата Виктория и зоопарка в щата Куинсланд.

Бозайници

В Австралия няма големи хищници – дивото куче динго е най-едрият месояден бозайник. Други месоядни, които се срещат само тук, са нумбат, Dasyurus (местна австралийска котка) и тасманийски дявол, но никое от тези животни не е по-голямо от обикновена домашна котка.

Дивите кучета динго се срещат из цяла Австралия, с изключение на Тасмания, нумбатите могат да се видят единствено в Западна Австралия, а тасманийските дяволи – само в зоопаркове или сред природата на Тасмания. Dasyurus, които са застрашен вид, пък обитават влажните гори в югоизточна Австралия и Тасмания, както и малка част от северен Куинсланд.

Торбести бозайници

В Австралия има над 140 вида торбести бозайници: кенгуру, валаби, коала, вомбат и др. Тук се срещат над 55 вида кенгуру и валаби, като техните размери и тегло варират значително  – от половин килограм до 90 килограма. Основната разлика е, че валабите са по-дребни.

Кенгуру ще видите в повечето провинциални райони на Австралия, като в слабо населените места те често подскачат през улицата.

Коалите пък са любимци на всички, но е добре да се отбележи, че те не са мечки. Можете да ги видите по цялото източно крайбрежие на Австралия, където климатът е умерен.

Вомбатът е друго животно, което се среща на този континент. То е с набито тяло, живее в изкопани в земята тунели и теглото му понякога достига до 36 кг. Можете да го видите в различни национални паркове в Тасмания, както и в паркове в щатите Нови Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия.

Еднопроходни

Еднопроходните – бозайници, снасящи яйца, също се срещат само в Австралия. Най-характерният представител е птицечовката: тя живее край реки, има човка като на патица, пухкава космена покривка, която не пропуска вода, и плавателна ципа на краката. Въпреки че е трудно човек да види птицечовки, най-големи шансове за това има в поточетата и рекичките в източните крайбрежни райони.

Ехидната също принадлежи към разред еднопроходни, храни се с мравки, има дълъг, лепкав език и е покрита с бодли като таралеж. Едно от местата, където можете да видите ехидни, е остров Кенгуру.

Птици

В Австралия има общо 828 вида птици и около половината от тях се срещат само тук. Видовете варират от малки медоядни птички до големите и безстрашни ему, които на височина достигат почти 2 метра. Има най-големи шансове да видите ему на пасища, в твърдолистни гори и в саваната.

Другите видове птици, които можете да видите тук, включва казуар, черен лебед, малък пингвин, кукабура, птица лира и др. Кукабурата е известна с това, че на разсъмване и привечер издава звуци, наподобяващи човешки смях. Можете да забележите (или по-скоро да чуете) тази птица в провинциалните райони и в околностите на градовете.

На континента има и 55 вида папагали: какаду, розели, лорикети, корели, вълнисти папагали и др.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3047 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност