Патриарх Неофит празнува рождения си ден в Русе

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Патриарх Неофит празнува рождения си ден в Русе

15 Октомври 2013 | 09:53

Русе /КРОСС/ Патриарх Неофит празнува днес първи рожден ден като глава на Българската православна църква. Негово Светейшество ще отбележи 68-ата си годишнина в любимата си Русенска епархия, където очаква много гости и поздравления за празника си. Патриархът все още е и Русенски митрополит.

Дядо Неофит ще получи поздравления от общинската администрация и Общинския съвет, от областния управител и генералния консул на Русия.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. Завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. Две години по-късно в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство отново от патриарх Максим.

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии и дядо Неофит става Русенски митрополит. На 24 февруари 2013 г. е избран за нов български патриарх след кончината на дядо Максим.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.