Мюсюлманите честват Курбан байрам

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Мюсюлманите честват Курбан байрам

15 Октомври 2013 | 08:33

/КРОСС/ Днес мюсюлманите по света отбелязват своя най-голям религиозен празник Курбан байрам. В България мюсюлманската общност наброява 1,5 милиона души, съобщиха от Главно мюфтийство.

По традиция празникът ще започне със сутрешна молитва в повече от 1 100 джамии в страната.

Следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, духовната и социална полза от курбана и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал. Мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество. Задължително в този ден те дават подаяние на по-бедните.

Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Курбан байрамът продължава до следобедната молитва на четвъртия ден. По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. 

Курбанското месо се разделя на три части – едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите. Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи – дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице. Бирали Бирали информира, че по традиция Главно мюфтийство ще дари курбанско месо, като този път са предвидени близо 4 тона месо за бежанците, настанени в центъра в „Овча купел“ в София.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.