Скопие – перлата на Македония

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Скопие е привлекателна дестинация за много туристи. Паметниците на културата, музеите и хубавата кухня го превръщат в желана дестинация за екскурзия. Покрайнините на Скопие пък са перфектни за любителите на природата и алпинизма.

Скопие – перлата на Македония

Скопие е столицата на Република Македония. Градът се намира на около 3 часа от София и това го превръща в добър избор за еднодневна екскурзия. Скопие е разположен на двата бряга на река Вардар. Районът наоколо е силно сеизмичен. През 1963г. след силно земетресение (6,1 по Рихтер) Скопие е почти изравнен със земята.Близо 80% от постройките били разрушени. Няма да разберете това обаче, ако посетите града днес. Нови сгради и множество големи и малки паметници са издигнати в центъра на града. музеи, разказващи историята на Македония и нейни видни граждани. Скопие е на път да се превърне в модерен космополитен град.

Как да стигнем до Скопие?
Скопие се намира на 230км от София. Най-краткият път до столицата на Македония е през Кюстендил, Крива Паланка и Куманово. Следвате международния път Е871. С кола пътуването ви излиза малко над 3 часа. Ако решите да ползвате някоя от магистралита в Македония, трябва да платите пътна такса за определения участък, по който ще се движите. Тя се заплаща на специални будки на магистралите. Цената й се определя от превозното средство. За леки коли пътната такса варира между 30 и 60 денара в зависимост от участъка. С автобус – ако нямате личен автомобил, пътуването до Македония ще ви струва около 60лв. за двупосочен билет. Със самолет – все още няма директен полет от София до Скопие въпреки че се планираше такъв от началото на 2013г. Ако искате да пътувате до Скопие със самолет, първо трябва да идете до друг град, например Истанбул, и после да кацнете в Македония. Това на практика ги прави безполезни за българите.

Валута
Валутата на Македония е денар. 1 македонски денар е 0,032лв. Можете да обмените парите си в банка или след като преминете границата. Очевидното „преимущество“ на лева над денара ще е причина да ви допаднат цените в Македония. Почти всичко ще ви излиза по-евтино, отколкото в България. Нощувки
Нощувка в Скопие в хотел 3 звезди струва около 50лв/ден. В 4-звездните хотели нощувката варира между 90 и 150лв.

Настаняванията в повечето хотели са след 13,00ч.

Придвижване в Скопие
Понеже забележителностите на Скопие са основно в центъра, едва ли ще ви се наложи да се чудите как да се придвижвате. Избягвайте градския транспорт. Автобусите са много стари и не минават редовно.
Препоръчително е да се придвижвате с таксита. Цената на километър е 20 (0,63 лв.) денара, като началната такса е 50 денара (1,59 лв). За всеки случай говорете с таксиметровия шофьор преди да тръгнете, за да си нямате проблеми.

Какво да посетимв Скопие?

Един ден определено няма да ви стигне да обиколите Скопие. Забележителностите в столицата на Македония и околностите са много. Ако обаче сте в Скопие за ден, ще успеете да разгледате забележителностите около централния площад. Скопие, град на паметници – Скопие стана популярен с множеството паметници. Централният площад Македония е буквално засипан с монументи на различни исторически личности – цар Самуил, Юстиниан Велики, Гоце Делчев, Кирил и Методий, Даме Груев и още много други. Най-внушителният от всички разбира се е паметникът на Александър Македонски с височина 22 метра.

Скопска чаршия – ако не сте по забележителностите, посетете Скопската чаршия, запазена от времето на Османската империя. Тук можете да обядвате и да разгледате много малки магазини и работилници. Музей на Холокоста – един от най-забележителните музеи в града е този на Холокоста. Входът е безплатен. Както на повечето подобни места, снимането е забранено. Музеят е пълен със снимки, картини и подробни обяснения за историята на евреите по света и в Македония в частност. Музеят и в близост до централния площад, така че спокойно можете да се придвижвате пеша.

Камен мост над Вардар – мостът свързва стария и новия град. Камен мост е символ на Скопие и дори е изобразен на герба на столицата. Каньон Матка – каньонът на река Матка се намира на 15км. от Скопие. Мястото е подходящо за любителите на природата. Най-добре е да сте там рано сутринта, защото районът е доста голям. Обуйте си удобни обувки, за да можете да обходите района. Почитателите на катеренето ще се влюбят в каньона на река Матка, защото наоколо има високи до 35 метра скали. Обуйте си дълги панталони дори да е топло. Наоколо има множество насекоми и дори скорпиони. Макар да не са смъртоносни, едва ли искате да ви ухапят.

Къща-музей на Майка Тереза – се намира в централните части на Скопие. Сградата е издигната на мястото, на което Майка Тереза, родом от Скопие, си играела като дете. До къщата-музей има неин паметник. Къщата-музей е открита през 2009г. по повод 100 години от рождението на Майка Тереза.

Любопитно

Освен паметниците на исторически личности, в Скопие можете да видите и някои любопитни монументи – на пазаруващото момиче и на момчето, което боядисва обувки.
Въпреки ниските цени, не се впускайте в неконтролирано пазаруване. На границата може да ви претърсят щателно и да сте похарчили парите си напразно.

15.10.2013/ Радослава Михайлова