11 странни змии видяна 4230 коментари 2

12
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Змиите могат да летят, да се преструват на умрели и да се размножават без самци!

Още от древността змиите едновременно плашат и очароват хората. Тези понякога смъртоносни, но притежаващи своеобразна красота животни, са станали символ на мъдростта и коварството и дори са оставили своята следа в пословиците и поговорките.

Някои видове змии не се ограничават с умението да душат или тровят жертвата си. Еволюцията е научила влечугите да летят, да се преструват на мъртви или да примамват дивеч с хитри физиологични механизми. Представяме ви единадесетте най-странни и интересни змии на планетата.

1. Мадагаскарска листоноса змия

Четете още: Животни под формата на изящни бижута

Тези необичайни влечуги, виреещи в Мадагаскар, са получили името си заради особения вид на муцуната си. При самките тя прилича на листо с назъбени краища, а при самците устата завършва с коничен рог. При това херпетолозите все още не могат да кажат каква точно функция изпълнява това своеобразно „украшение“.

2. Кралски воден смок

Четете още: „Змията” на Bulgari е любимка на звездите

Това влечуго от Северна Америка се е прочуло основно с гастрономическите си предпочитания – змията се храни само с раци, които наскоро са сменили черупката си.

3. Източна свиноноса змия

Въпреки смешното си име свиноносата змия е истински актьор-трагик. Ако стреснете влечугото, то ще ви изиграе цяло представление – първо ще имитира предсмъртни гърчове, а после ще се престори на мъртво, провесвайки език от широко отворена уста.

4. Пипалоноса змия (Erpeton tentaculatum)

Този хищник е заслужил името си с чифта люспести израстъци на главата, които му служат като датчици за движение и му помагат да лови риба.

5. Райска летяща змия

Тези невероятни влечуги, виреещи в Югоизточна Азия, могат да планират във въздуха. Змията се качва на дърво, навива се на пружина, отскача и полита. Във въздуха може да удвои широчината на тялото си, което й позволява да преодолява дистанции до 100 метра.

 

6. Медноглава змия (Agkistrodon controntrix)

Самките на тези змии имат една репродуктивна особеност – те могат да се възпроизвеждат без участието на самец. Това любопитно явление се нарича „девствено размножаване“ или партеногенеза. Интересно е, че някои женски от този вид предпочитат именно „девствения“ метод, дори когато има налични самци.

7. Приятен карфофис (Carphophis amoenus )

Под това донякъде смешно име се крие не особено приятно на вид влечуго, виреещо в Северна Америка. Тези малки змии почти никога не се показват и предпочитат да се намират под земята. Изхранват се с лов на червеи, на каквито приличат на външен вид.

8. Яванска брадавичеста змия или „слонски хобот“

Това влечуго вирее в реките на Австралия, по крайбрежието на Индокитай и на островите Зонд. Дължи забавното си име на своята сбръчкана и отпусната кожа, която помага на змията да задържа хлъзгавите риби при лов. Въпреки крайно мързеливия си нрав (дори ри лов влечугото се преструва на заспало и причаква рибите), хищникът може да бъде много ловък и опасен. Регистрирани са няколко случая на нападение на човек, като някои от ухапванията на змията са били смъртоносни.

9. Бодлива усойница

Змията дължи името си на необичайната форма на люспите си.

10. Лъжливорогата усойница с паяк на опашката

Този вид е бил открит съвсем наскоро – през 2006 г.. Среща се само в две ирански провинции – Илам и Керманшах. Когато учените видели за пръв път влечугото, останали поразени – на върха на опашката му имало нещо, подобно на паяк. Необичайните израстъци са предвидени да служат като примамка за птиците, с които се храни змията.

11. Голяма плоскоопашата змия

Една от най-отровните змии на планетата рядко напада хора, предпочитайки да запази отровата си за рибите. Плоскоопашатата змия вирее във водите в западната част на Тихия океан, от острова Рюкю (Окинава) до Самоа. Рибарите активно я ловят, тъй като влечугото достига до два метра дължина и се яде в Япония и в други страни на тихоокеанския регион.