На работа след майчинство в 7 стъпки

13
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Месеци наред сте била у дома и сте контактували само с малкото човече. Преходът, който ви предстои неминуемо ще бъде изпълнен със стрес и натоварване. Ето как бихте могли да го направите по-плавен в 7 стъпки.

Спомняте ли си колко време ви беше нужно да се адаптирате на работното място след едноседмичната лятна почивка? Представете си тогава как ще се чувствате сега на работното си място… Мдаа, няма да ви е лесно бързо да влезете във форма. Заредете се с голяма доза търпение и не оставяйте нещата за последния момент.

7 стъпки как лесно и безпроблемно да се върнете отново на работа

1. Предварителна среща

Минали са месеци (или даже две години), откакто не сте била на работното си място. Макар и да си поддържала връзка с колегите по телефона и по електронната поща, не очаквайте, че ще ги изненадате приятно, ако без предупреждение се появите в офиса за първия си (след майчинството) работен ден.
По-добре е първо да си насрочите предварителна среща с вашия работодател около 2-3 седмици преди връщането на работа. Обсъдете възможностите за по-голяма гъвкавост в работното време и задълженията ви. Така още от началото ще разберете дали да разчитате на толерантно отношение, ако детето ви се разболее и се налага да останете у дома и да се грижите за него.

2. Спокойно начало

За да вървят нещата лесно и гладко по-нататък, не оставяйте всичко за последния момент. Седмица преди официалното завръщане – по ваша инициатива – отскачайте до офиса за по няколко часа. Така и вие, и вашето бебе ще имате време да се адаптирате в новата ситуация.

3. Първата седмица

Защо веднага си мислите за омразния понеделник? Едва ли ще има проблем първият ви работен ден да е сряда. Така само след 3 дни ще можете да посветите целия уикенд на детето.
А вие ще разполагате с цели 24 работни часа да разузнаете обстановката. Не се притеснявайте да питате за всичко, което ви интересува. Добра идея е да поговорите с други работещи майки. Те с радост ще споделят своя опит – какви са били техните притеснения и затруднения в началото и как са ги преодолели. Не забравяйте, че в началото можете да разчитате на допълнителна помощ и съвети от колегите, но след 2-3 седмици ще се наложи да се справяте сама.

4. В края на работния ден

На път за дома си опитайте да се отърсите от мислите колко много работа ви предстои на другия ден. По-добре помислите за детето, за да можете пълноценно да прекарате времето си с него. И не му се сърдете, ако ви посреща с кисела физиономия – това не означава, че ви обвинява, че сте се върнала на работа. С малко повече търпение ще успеете да го развеселите и ще прекарате най-хубавия час от деня.

5. Добра организация

Денят ви вече протича по коренно различен начин. Колкото по-бързо се адаптирате, толкова по-добре. Спазвайте рутината и няма да останете разочарована. Сутрин отделете половин час да станете преди всички – достатъчно време за освежаване на душ, ароматно кафе и спокойно гримиране. А вечер заложете на бързи рецепти и ранно приспиване на детето.

6. Позитивни мисли

Ще ви трябва малко повече време, за да свикнете отново със стреса на работното място. Вместо постоянно да се терзаете, че едва се справяте, отделете по няколко минути на ден да похвалите промяната у вас. Ще забележите, че покрай бебето сте станали по-търпеливи, вече не действате толкова прибързано, а обмисляте всички рискове в дадена ситуация. Колкото и учудващо да ви изглежда, времето, прекарано с малкото човече, ви е помогнало да се справяте по-добре и в работата.

7. Вашето време!

Опитайте се да не мислите по цял ден за детето – какво прави сега, дали се чувства добре, нахранено ли е, да не се удари. Това надали ще ви помогне да се концентрирате в работата си. По-добре използвайте пълноценно времето, което е само ваше.
И не забравяйте – колкото повече се развивате в личен и професионален план, толкова по-добра майка ще бъдете.