Торения (Torenia)

0
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Торения (Torenia) е род едногодишни цветя, понастоящем класифициран в сем. Linderniaceae. До скоро торенията беше класифицирана в сем. Живеничеви (Scrophulariaceae), в което са немезията и кученцето. Произхожда от Южна Азия. В домовете и градините у нас се отглеждат като едногодишни цветя. През последните години са разработени множество F1 и F2 хибриди. Най-разпространеният за отглеждане в стайни условия вид е Torenia fournieri. На височина достига до 30 – 40 см. Листата са назъбени и издължени, а цветовете са тръбести с размер около 2.5 см. Цъфти през лятото от юни до септември в бяло, розово, синьо, а има сортове и в жълто.

Място: Торенията не трябва да се излага на директно слънце, което изгаря нежните листа. Все пак осигурете добре осветено място – до източния прозорец в дома или на полусенчесто място на балкона или в градината. Температурите следва да са постоянни и в порядъка на 15 – 20 градуса. Добре е да осигурите място с добра циркулация на въздуха, тъй като торенията е податлива на гъбични заболявания при по-висока въздушна влажност.

Грижи: Поливането на торенията следва да бъде умерено. В никакъв случай не трябва да се преполива и да се допуска задържане на вода около корените на цветето. От това следва да подбирате почвен субстрат с добра въздухо- и водопропускливост. При отглеждане в градината не допускайте изсъхване на почвата, особено през горещите летни дни.
Съставът на почвения субстрат включва градинска пръст, пясък и листовка. Осигурете и добър дренаж на съдовете за оттичане на излишната вода. За да се насладите на прекрасните цветове на торенията, подхранвайте веднъж на две седмици с торове за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лесно и разпространено е размножаването със семена. Сеитбата е през пролетта от февруари до април. За успешното покълване на семената е необходима светлина. Затова просто ги поръсете върху почвата и леко притиснете. Осигурете и оптимална и постоянна въздушна влажност, като покриете съда с прозрачна материя (мини парник). Осигурете температура от порядъка на 22 – 25 градуса. При тези условия, семената покълват за около една – две седмици. Разсаждане на младите растения можете да направите през май, когато младите растения са с височина около 2 – 3 см.

Съвет на градинаря: Торениите са най-подходящи за отглеждане като каскадни цветя във висящи кашпи заради нежните и крехките стебла, които с времето увисват. Имайте предвид, че торенията не обича пресаждането. Затова по възможност сейте в съдовете, където ще я отглеждате след това.

Популярни сортове:

Catalina Gilded Grape Torenia

Catalina White Linen Torenia

Torenia ‘Clown Mix’

Torenia ‘Moon Purple’

Torenia ‘Moon Yellow’