15 неща, които не знаеш за култовия филм “Scarface”

14
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

“Say hello to my little friend”

Няма как да не си гледал култовия филм “Scarface” или просто “Белязания”, брато. Няма как! Филмът с Ал Пачино излиза преди 30 години, въпреки че и до днес лентата е въртяна по кабеларките, а цитатите от филма са сред най-популярните във Фейсбук и Туитър.

В чест на филма ще ти споделим 15 неща, които може би не знаеш за него. Филмът е достатъчно популярен, но въпреки това ще се опитаме да те изненадаме. Правим челна стойка, прекръстваме се, плюем зад гръб и започваме да изброяваме.

1. Великият Ал Пачино първи решил да се направи римейк на “Scarface”, чийто оригинал излиза през далечната 1932.

2. Робърт Де Ниро отхвърля предложението да играе ролята на Тони Монтана, а Джон Траволта отказва да играе дясната ръка на Монтана – Мани Рибера, въпреки че се среща с Ал Пачино, който се опитва да го навие. Това се случва през 1981 г.

3. По-голяма част от филма е заснета в Лос Анджелис, защото в Маями не искат градът да бъде свързан с гангстери и наркотици, тъй като това може да изгони туристите след време.

4. Стивън Бауър, който играе ролята на Мани Ривера, е единственият истински кубинец сред актьорите.

5. Кокаинът, използван във филма, е трябвало да бъде сухо мляко, но не е паснало както трябва, за това е използвано нещо друго. Режисьорът Брайън Де Палма отказва да признае каква субстанция е използвана, защото това щяло да развали усещането за реализъм.

6. Брайън Де Палма пуска обложката на филма без знанието на филмовия съвет. В крайна сметка този ход на режисьора се оказва успешен.

7. Ал Пачино не иска Мишел Пфайфър за ролята на Елвира Хенкок. Първи избор е била Глен Клоуз, а другите кандидатки за ролята са били още Джина Дейвис, Кари Фишър, Кели МакГилис, Шарън Стоун и Сигорни Уивър. В последствие Пачино казва “да” за Пфайфър.

8. Благодарение на дългите репетиции, Пачино и Бауър твърдят, че могат спокойно да направят турне, на което да изиграят без проблем ролите си, като импровизират на подиума.

9. Първоначално филмът е определен като пълен провал от критиците, но “Scarface” започва бавно и славно да опровергава всеки размахал пръст. Един човек обаче твърди от самото начало, че филмът е истински хит и това е Еди Мърфи.

10. Компанията на Саддам Хюсеин, която е създадена с цел пране на пари, е кръстена на Тони – “Montana Management”.

11. Думата “fuck” е използвана рекордно брой пъти във филм – общо 226 пъти или средно на всяка минута и половина в лентата.

12. Оливър Стоун пише сценария на филма докато бори пристрастеността си към кокаина.

13. На няколко пъти Ал Пачино получава сериозни наранявания по време на заснемането на сцените от филма. Пачино се наразвя на стъкла от чаша, която счупва в опита си да набие Пфайфър в ресторант, а по-късно се изгаря и ръката си в кулминационната битка в края на филма. Заради последният инцидент, снимките на филма са спрени за две седмици.

14. Част от сцената с престрелката в имението на Тони Монтана е режисирана от Стивън Спилбърг, който е в една от съседните стаи по време на екшъна.

15. Въпреки името на филма, думата “Scarface” е използвана само веднъж в лентата и то на испански “Caracicatriz”.