Езерото Луис – изумруда на Скалистите планини (Lake Louise)

99
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   В прегръдките на величествените Скалисти планини се намира едно истинско съкровище – ледниковото езерото Луис. Един от най-важните природни резерви на планетата е разположено в канадската провинция Албърта и влиза в границите на най-стария национален парк в страната – Националния парк Банф, съществуващ от 1885 година. От 1984 г. той става част от богатството на ЮНЕСКО заради величествените планински върхове и пейзажи, ледниците, езерата, водопадите, каньоните, варовикови пещери, както и намерените тук фосили.

Водния басейн очарова всички посетители с ослепителните си синьо-зелени води, в които се отразяват стръмните хълмове и заснежени върхове на планините. Този изумруден цвят се дължи на т.нар. скално брашно, което се отделя и утаява от разтопената вода на ледниците. Средната му дълбочина е 70 метра и макар да се простира на само 0.8 квадратни километра площ, то се отличава на фона на планинските зъбери и внушителния ледник Виктория.  

Езерото е кръстено на принцеса Луиз Каролин Алберта (1848-1939) – четвъртата дъщеря на кралица Виктория и съпруга на маркиза на Лорн, който е генерал-губернатор на Канада между 1878-1883 година.

На брега на тюркоазеното езеро красиво стои шато Лейк Луис (Fairmont Chateau Lake Louise), а малко по-встрани и хижата Deer Lodge. Това са единствените места, където човек може да отседне и да хапне нещо в района. Луксозният хотел е построен в началото на 20 век от Канадската железопътна компания и привлича хора от цял свят с различно потекло и цел. Някои идват тук, за да си отдъхнат от славата, други – за да вкусят от лукса на аристократите, а трети… да се оженят.  

Почитателите на адреналина също няма да останат разочаровани. Езерото Луис, както и района около него, предлага отлични условия за зимни и летни спортове – разходка пеша сред природата и с лодка по езерото, водни ски, кану-каяк, риболов и разбира се – каране на ски.

Планинските хълмове около езерото са притегателна дестинация за скиорите. Тук се намира един от най-добрите и красивите ски-курорти в Северна Америка, притежаващ три отделни ски зони с писти с обща дължина от 50 километра. С падането на температурите повърхността на езерото Луис замръзва и е идеално за карането на зимни кънки. Ежегодно около хотела Fairmont се прави красив леден замък, който допълва чара на снежната приказка.

До Луис се стига лесно по магистрала 93, където има обозначена отбивка за езерото.

Hobyto.com