10 странни факта за Британия – тема за Великобритания – Idi.bg

23
Добави коментар
tao
tao

Най-известната монархия в света, Британия, с дългогодишна история и бивши владения по цялото земно кълбо, е интересна за туристите с множеството си музеи, замъци и исторически дестинации от Древността до днес. Повечето от нас смятат, че знаят много неща за културата на бившата империя, но има странни факти, за които вероятно не знаят дори голяма част от британците.

1. Гъски в комина

Не всеки във Викторианска Британия можел да си позволи да наеме човек, който да му почисти комина от полепналите сажди, които могат да го запушат. Затова по-бедните хора, вместо да рискуват да паднат, докато почистват вътрешността на комина, пускали в него жива гъска. Гъската премахвала по-голяма част от саждите, без да се налага помощта на коминочистач. Нехуманна техника, но явно доста ефективна за онова време и онези разбирания.

2. Такса за брада

Британският крал Хенри VIII, който познаваме най-вече с факта, че е имал няколко жени и че заради една от тях Британия се отделя от римокатолическата църква в отделна англиканска църква, въвел данък за мъжете, които носят брада. Най-странното е, че самият крал бил с брада. По-късно дъщеря му, Елизабет I, чиято майка е злополучната Ан Болейн, въвежда отново този данък. Явно по модел на западните държави, през 1705 г. Русия въвежда същия данък, за да модернизира обществото.

3. Най-разпространеното име

Във всеки период от историята на Британия определени имена били по-популярни от други. Знае се обаче, че през 1811 г. почти една четвърт от жените се казвали Мери.

4. Полярни мечки в Темза

Макар да е доста на север, на британските острови няма полярни мечки. През 1252 г. обаче крал Хенри III получил бяла мечка за подарък от Норвегия. Той я държал в Лондонския Тауър и я пускал да плува свободно из Темза, за да лови риба. Можем само да си представим страха на обикновените хора, които са я засичали в реката.

5. Мистериозни торби

През 19 век на пазарите се появила стока от месо, която търговците наричали „мистериозни торбички“. И макар днес повечето хора да биха останали твърде мнителни по отношение на такава стока с неясно съдържание, това бил маркетингов трик за популяризиране на това, което днес наричаме „надениица“.

6. Невидимо мастило

По време на Първата световна война, британските шпиони тествали нови начини да си предават съобщения с писма и невидимо мастило. Хубавото на мастилото била неговата достъпност и това, че трудно бивало разкрито. Лошото било, че се оказвало доста неприятно за по-гнусливите, тъй като се използвала семенна течност.

7. Игли в устата В много наръчници за поведение на жените във Викторианска Британия нежната половина на човечеството била съветвана на пътува във влаковете с игли в устата. Тази странна техника може да ви се струва комична или нелогична, но тя имала своята логика. Така, ако жената пътува в купе с мъж, той няма да изпита желание да я целуне в мрака, докато влакът минава през тунел.

8. Средновековна борба с робството

Уилям Завоевателят обявил робството за незаконно някъде около 1080 г. Имало обаче уловка. Законът забранявал продажбата на британски роби на територията на други държави. Така Уилям прекратил една форма на робство, но заради закона той дал зелена светлина за развитието на нова форма на робството, която по-късно обхваща огромни територии на няколко континента.

9. Старомодни обеци

Ако смятате, че пробиването на ушите е сравнително нова мода, особено сред мъжете, трябва да знаете, че Уилям Шекспир и крал Чарлс I, както още доста хора по онова време, били с обеци на ушите. Така че тази мода датира още от 16 и 17 век.

10. Синя кръв или вампирска кръв

Макар вече да знаем, че легендата за вампирите е само измислица, за онези, които са очаровани от митовете за вампири и върколаци, може да е интересен фактът, че кралица Елизабет II и кралското семейство имат далечна роднинска връзка с Влад Цепеш. Това както знаем е румънският средновековен владетел, който е познат със своята жестокост и вдъхновява Брам Стокър за образа на прочутия Дракула.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1233 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност