Откриха гигантска риба край бреговете на Калифорния

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Рибата-гребло, открита от Джасмин Сантана. Снимка: Catalina Island Marine Institute

Докато се гмуркала край брега на Южна Калифорния инструкторката по морски науки Джасмин Сантана забелязала нещо, което било като извадено от фентъзи роман  – 5,5-метровото тяло на сребриста риба-гребло (Regalecus glesne).

15 души трябвало да се притекат на помощ на Сантана, за да успее да извлече гигантското същество на брега. От Морския институт на о-в Каталина, към който принадлежи инструкторката, определиха находката като откритие, каквото се прави веднъж в живота.

„Никога не сме виждали толкова голяма риба“, каза Марк Уадингтън, капитан на учебния кораб „Тол Мур“ на института. „Последната риба-гребло, която видях, беше дълга около метър“.

Тъй като рибите от този вид се гмуркат на дълбочина до 900 м, обикновено се виждат много рядко и са слабо изследвани.

Внушителният по своя размер екземпляр изглежда е умрял от естествена смърт. Проби от тъканите му и видеофилм са изпратени за изследване в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Джасмин Сантана се гмуркала в залива Тойон при острова Санта Каталина, когато забелязала нещо блещукащо във водата на дълбочина 10 метра.“Тя си казала: ‘Трябва да извадя това нещо от водата или никой няма да ми повярва’“, разказва Уадингтън.

След като Сантана успяла да придвижи тялото на рибата-гигант 20 метра в посока към брега, на помощ й се притекли нейни колеги.

Рибата била изложена в института, за да я видят учащите се там. Тя ще бъде погребана в пясък, докато се разложи, след което скелетът й ще бъде сглобен и изложен.

Рибата-гребло живее на големи дълбочини в океана. Тя е най-дългата костна риби в света и може да надхвърли дължина 15 метра. Смята се, че именно на нея са посветени легендите за змиевидните морски чудовища. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!