Амазонска риба използва „броня“ срещу хищните пирани

17
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Люспите на Аrapaima gigas напомнят за средновековна броня. Снимка: T.Voekler (CC BY-SA 3.0)

Риба, живееща във водите на река Амазонка, използва „броня“, за да се защити от безпощадните зъби на пираните.

„Бронираната жилетка“ на рибата Arapaima gigas била изследвана от учени от Университета на Калифорния, които установили, че тя има два слоя и е като подобрена версия на бронята на средновековните рицари. Люспите на рибата имат уникална структура, основаваща се на прости био-материали, които осигуряват две нива на защита.

На първото ниво люспите имат „ултра-твърда“ външна повърхност с дебелина от едва половин милиметър. Твърдостта си тази тази част от бронята дължи на висока степен на минерализация. Целта според учените е да се предизвика зъбна фрактура на всеки хищник дръзнал да нападне Arapaima gigas.

Второто ниво на защита се осигурява от по-гъвкав слой, скрит под първия. Той е два пъти по-дебел и е съставен от колагенови нишки (колагенът изгражда 30% от човешкото тяло), групирани в хоризонтални пластове. Всеки от тези пластове е разположен под малко по-различен ъгъл от другите над и под него. Нишките също така могат да се пренареждат в зависимост от натиска, който се упражнява върху люспите.

Arapaima gigas е една от най-големите сладководни риби в света. Снимка: © Superbass / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Резултатът е, че натискът на челюстите на пираните е смекчен и разпределен върху по-широка повърхност. По този начин гъвкавостта на втория пласт не позволява на твърдата външна обвивка да се напука или счупи и на практика прави бронята на рибата непробиваема.

Arapaima gigas е известна в Бразилия с името пираруку и е една от най-големите сладководни риби в света. Екземплярите могат да тежат повече от 200 килограма и да достигат дължина 3-4 метра.

Arapaima gigas е месоядна и наддава по 10 килограма на година. Тя е способна да живее дори в среда, в която кислородът е оскъден. Въпреки че рибата има непробиваема защита срещу пираните, бронята не я пази от хората, които я ловят в прекомерни количества. Днес тя е застрашена от изчезване и е включена в списъка на застрашените видове. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!