София: Сърцето и душата ми не са напуснали България!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Певицата София, която стана популярна с парчето си „Син талисман“ от няколко години живее в Англия. Какво е да си жител на Острова и с какви проекти се е заела, певицата споделя само за bliasak.bg.

Софи, как е в Лондон? София: Днес е мрачно и дъждовно, но все пак съм усмихната и напълно релаксираща.

Не забравяш България!? Правиш ли нови проекти? София: Сега съм по-българка отколкото, когато бях в България! (смее се) Имам предвид новия проект, по който работим в Лондон с моя приятелка, с която се срещнахме след 15 години. Приятелството ни датира от доста време, но животът ни раздели в един момент. Познаваме се от деца, пеехме в един и същи хор, в родния ми град Перник. Тя се казва Виктория Манчева и нейният опит е повече във фолклорното изкуство. В момента, в който се преместих в Лондон, се свързах със нея. Тя има доста голям опит, пяла е в българския народен хор към посолството ни в Лондон и е една от учредителките на трио „Перуника”, което работи също тук. След, като се срещнахме, обсъдихме живота си и нещата, които най-много ни свързват – музиката. Решихме да започнем работа върху нов проект, който да съчетае българския фолклор и така наречения модерен стил. Тоест да представим фолклора ни по един адекватен и адаптивен за днешното време начин. Миро Гечев направи аранжимента на първите ни две песни. Той също така живее и работи тук в Лондон и се развива успешно, за което много се радвам. Първият наш сингъл, който представяме в момента, е една много популярна шопска песен „Чичовите конйе”. Миро я аранжира в етно фюжън стил и я нарекохме „Коне”. В нея участват – кавал Недялко Недялков, перкусии и тъпан Дънди, който е по-известен като барабанист на „Акага”. Позволихме си да качим демото в социалните мрежи и се радваме на много последователи. Доста музикални лейбъли ни следват, преди всичко от Америка, както и една британска компания, която издава уълрд мюзик, с нея в момента сме в преговори. Стискайте ни палци да постигнем споразумение с тях. Много бих искала да снимаме и видео клип, в момента работя за това. Вървим в посока албум. Целта ни е провокирана от много причини, две от тях са любовта към родината и носталгията най-вече. Когато живееш по-дълъг период извън родината си, сякаш я обикваш повече. Поне при мен е така. Гледайки отстрани картинката изглежда по-различна. В момента живея в една много уредена държава и много бих искала нашата мъничка и толкова красива България да бъде също така добре уредена. Ако работим в посока промяна на съзнанието си, можем да постигнем много повече.

Защо се нарекохте „Земела”? София: Земела е тракийска богиня на Земята, другите й имена са Семела, Хера и т.н. Подбрахме възможно най-доброто име за този проект, защото тази богиня съдържа женствеността и силата на жената. Смятам, че това име ще ни донесе късмет!

Какви са плановете ти? Ще останеш ли в Англия или ще се връщаш в България? София: Засега съм тук в Лондон, но не съм си тръгнала от България! Сърцето и душата ми не са напуснали България! Целта ни е да популяризираме нашето изкуство и култура извън пределите на родината ни. Защото това, което ме дразни е, че мнението за България не е добро. Вярвам и знам, че в обществото ни има изключително качествени хора и имам щастието да познавам доста от тях. Много ми се иска всички заедно да наложим един по-добър имидж на България.

Срещна ли отново любовта? София: Този път няма да говоря за личния си живот! Нека си остане личен! Когато има нещо важно, повярвай ми ще разбереш! Нещо, което наистина си струва да бъде оповестено като информация. Не съм самотна и съм щастлива, въпреки мрачното време в Лондон.