Данък лихва пада с 2% на година

2
Добави коментар
mignews
mignews

10-процентният данък лихва ще падне до 0%, но не в началото, а в края на мандата на кабинета „Орешарски“ след 4 г. БСП ще изпълни предизборното си обещание да махне налога, но поетапно – ще го сваля с 2% годишно. Това обеща соцдепутатката Корнелия Нинова след поредния кръг от преговори на червените с Министерството на финансите по проектобюджета за 2014 г.

Причината за плавната схема е, че хората на Петър Чобанов настояват в хазната да влизат 90-те милиона приходи от т. нар. десятък на Дянков, тъй като в противен случай парите трябва да се вземат от някой друг разход. За да не влизат в конфликт с кабинета, червените са измислили новия подход. Нинова ще предложи налогът да падне от 10% на 8% с поправка в Закона за доходите на физически лица. Идеята е данъкът догодина да е 8%, през 2015 – 6%, през 2016 – 4%. А за 2017 г., в средата на която изтича редовният мандат на този парламент, стъпката надолу ще е 4%, за да стане налогът 0% в годината на изборите.

Лихвите по депозитите се облагат от 1 януари т.г. по настояване на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Аргументът му бе, че тези лихви са доход, както всеки друг и няма логика да не се облагат. Тогава БСП остро възрази, предвеща ниски приходи в бюджета от новия десятък и обеща да го махне, щом дойде на власт.