19 Окт Качествен контрол: „Кери” Избрана

1
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Отдалеч новият филмов прочит на „Кери”, първата издадена книга на краля на ужаса Стивън Кинг, изглеждаше като стилен, носталгичен и верен – макар леко модернизиран – прочит на оригинала. Нещо като „Супер 8”, но вместо срещи от третия вид, в центъра на мистерията попадат телекинетичните способности на главната героиня.

Уви, след премиерата на лентата, става ясно че актьорските усилия на Клои Грейс Мориц и Джулиан Мур, сюжетният потенциал на романа и всичките ни очаквания са отишли на вятъра. Основната вина за изстрела извън целта пада върху иначе доста талантливата режисьорка Кимбърли Пиърс („Момчетата не плачат”). Тя е искала да създаде смислена драма, без да забележи, че сама е изпуснала смисъла на историята. Така пропилява възможността да изследва както паранормалния феномен, така и религиозния фанатизъм в сюжета.

Крайният резултат е един не лош филм, който обаче бледнее от към образи и идеи. И понеже съм убеден, че по-голямата част от аудиторията, която ще си купи билет за филма, дори не е била родена в десетилетието на предходната екранизация на Де Палма, смятам да спестя сравненията. Брус Демара от Toronto Star го е написал добре: „Кери” е бледа имитация на оригинала”. Не че тази оценка има някакво значение – освен за по-малобройната и зряла аудитория.

Наистина съм затруднен в качествения контрол. От една страна филмът е изграден прилично, проблемът е, че крайният резултат изглежда… ненужен. Заради пропиляната възможност за нов прочит на темата „аутсайдер” и „кърваво отмъщение в училище” (в последните години новинарските емисии често представят сюжета на „Кери”, само че вместо с телекенеза – децата избиват съучениците си с оръжия), смятам да накажа Пиърс и да обявя, че качественият контрол на Филмче.нет НЕ Е преминат. Отчасти проблемът е в очакванията, но „Кери” всъщност е поредната корпоративна инвестиция, вадеща заглавие от гробището на позабравените брандове. Дойде ми до гуша от фактора déjà vu. Още повече когато авторите нямат намерение да сложат нищо ново на масата – освен по-адекватни визуални ефекти. 

Премиера в България: 18.10.2013 (Carrie / Форум Филм България / Metro Goldwyn Mayer)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂