Как да си купите къща за три луковици от лалета – Edna.bg

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Да откраднем частица от красотата им

Снимка:
Thinkstock

Есента вече дойде с фойерверките от златисто-червени багри по дърветата, с особената мека приглушеност на слънчевата светлина и паяжините, носещи се отнякъде за никъде. Преди да кажем сбогом на есенните багри в преддверието на зимата, нека се върнем малко назад – в сезона на лалетата. Прекрасните и елегантно наперени цветя, култивирани по света от столетия и украсявали дрехите на придворните на краля слънце Луи 14 във Франция. Пресъздавани като бижута, вази или елемент от дворцови огради. Кой би ги свързал със света на финансите, с прозата на разплащането? Но да вървим подред…

Трудно е да повярваме, че преди няколко века една къща се е търгувала за три луковици на лалета

Приема се, че лалетата са пренесени в Европа от Константинопол през 1554 г., когато австрийски дипломат занесъл луковици във виенската ботаническа градина. След десетина-петнайсет години лалетата попадат в Холандия. Холандците били очаровани от странната красота на непознатото цвете, а то пък започнало да вирее много добре на местна почва и постепенно се превърнало в символ на престиж и аристократизъм.

Манията по лалетата обхванала холандската средна класа и те станали много търсена стока. Търговците на лалета бързо направили големи състояния и все повече хора се увличали да търгуват с луковици. Пикът на „лалеманията“ бил през 1634–1637 г., когато в Амстердам можело да се купи голяма къща за 3 луковици. Хората продавали земи, животни, скъпоценности, дори и къщите си, за да купуват луковиците на лалета. Продавали се току-що посети луковици и даже такива, които щели да бъдат засадени в бъдеще.

Тъй като цените не отговаряли реално на стойността на растението, а били резултат от масовата еуфория, борсата се сринала и стотици хора се разорили. Някои се оказали притежатели на 2-3 луковици и нищо друго. За малко повече от две години цената на луковиците се повишила над сто пъти, преди да се срине и да стане почти нула. Наложило се държавата да се намеси – приет бил закон за твърди цени на луковиците и спекулацията се наказвала строго. Държавата обявила за невалидни всички договори, сключени преди ноември 1636 г. Търговията в Холандия понесла сериозен удар и трябвало да минат години, преди да се възстанови. Може да се каже, че „лалеманията“ е най-големият финансов балон на всички времена.

За близо 400 години са били селекционирани няколко хиляди сорта лалета

Днес Холандия е най-големият износител на лалета и контролира близо 80% от търговията. В течение на около 400 години са селекционирани няколко хиляди сорта лалета. Повечето са едноцветни или в различни нюанси на една багра, но има и такива, при които се появява втори или трети цвят във вид на ивици ли петънца.

Любопитно е, че думата „лале“ според изписването ѝ се асоциира с думата Аллах – поради това цветето се приема като негов символ и мюсюлманските сгради често се декорирали с изображенията на лалета.

И накрая – понеже е октомври, време е за засаждане на луковиците в градините!

Автор: Тоня Василева

Лалетата са били пренесени в Европа през 1554 г. от Константинопол