10-те най-популярни песни на Лепа Брена (част 2)

20
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 20.10.2013

Лепа Брена е родена на 20 октомври 1960 г. в град Тузла (Босна и Херцеговина). Израства в малкото босненско градче Бръчко. Истинското й име е Фахрета Яхич, а псевдонимът идва от периода, в който тренирала баскетбол в гимназията. Всички в отбора имали кратки имена, и тъй като нейното не можело да се съкрати и било трудно за треньора, той започнал да я нарича Брена. „Брена“ е нарицателно за красива сръбска девойка от народа. По-късно, когато започнала да пее с оркестър „Сладки грех“, дошло и Лепа и така се „родила“ Лепа Брена. Като малка искала да учи медицина, но това й желание останало несбъдната мечта, поради липса на пари за следването.

Виж още: 10-те най-популярни песни на Лепа Брена в България 10 сръбски песни, превърнали се в евъргрийни у нас

Записва туризъм в Природо-математическия факултет в Белград, но се чувства тъжна и самотна, излизайки за първи път извън родния дом. Музикалната й кариера започва през 1981 г. Успява да се превърне в институция в музиката на Балканите. Има издадени 16 албума и 2 макси сингъла.

В момента работи по албум с народна музика, който ще посвети на майка си. Добрата си фигура поддържа с фитнес, аеробика и йога. Не яде хляб, не пие подсладени сокове, не смесва въглехидрати и протеини. Рядко готви, защото често е ангажирана по цял ден. Обича морски деликатеси със зехтин и бяло или червено вино.

Рождения си ден смята да посрещне в тесен семеен и приятелски кръг в Америка, където живеят и учат синовете й Стефан и Виктор. „10-те най-популярни песни на Лепа Брена в България“ вече повече от година е в топ 5 на най-четените материали в „10-те най“, затова ето и втора част на едни от най-големите й хитове.

1. „Jugoslovenka“ Част от албума „Cetiri godine“ от 1989 г.

2. „Jedan dan zivota“ Заглавна песен към дуетния макси сингъл с Мирослав Илич от 1985 г.

3. „Ja nemam drugi dom“ Песента е посветена на първородния син на Брена и Боба – Стефан. Дава име на 11-ия албум на изпълнителката, появил се през 1994 г.

4. „Okreces mi ledja“ Песента е най-големият хит от албума „Uske pantalone“ от 1986 г.

5. „Golube“ Част от един от най-успешните албуми на Лепа Брена “Hajde da se volimo“ от 1987 г.

6. „Evo zima ce“ Излиза през 1987 г. в албума “Hajde da se volimo“.

7. „Udji slobodno“ Заглавната песен от 15 албум на Брена от 2008 г.

8. „Pozeli srecu drugima“ Излиза през 1989 г. в албума „Cetiri godine“. Видеото е част от музикалния филм „Hajde da se volimo 2″.

9. „Kazni ga boze“ Излиза в албума „Boli me uvo za sve“ от 1990 г. Кадрите във видеото са от знаменитото гостуване на звездата на стадион „Васил Левски“ в София през 1989 г.

10. „Biber“ Заедно с „Brisi me“ и „Ne bih bila ja“ това е един от трите топ хита от последния албум на Лепа Брена „Zacarani krug“, появил се през 2011 г. Автор на музиката на „Biber“ е Желко Йоксимович.

Коментари

коментар(а)