Емел Етем надмина всички бедствия

103
Добави коментар
digger
digger

За 4 години министърът успя да си сглоби мегаведомство, но не и да бъде на нужното място в нужното време

На 16 септември 2005 г. Емел Етем смело се появи с елегантни обувки насред наводнението в с. Врачеш.
Вече никой не може да си представи кабинета на Сергей Станишев без Емел Етем. Тя се превърна в една от емблемите му. „Ето ви Каката“. Така я представи наскоро Ахмед Доган в Русе, където Етем е водач на листата на ДПС. Едва ли метафората е случайна.

Пряка политическа „роднинска“ връзка между Батко /бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев/ и Кака няма, но има много общи неща. Единият щедро раздаваше парите на пътния фонд, а другият – на фонда за бедствия. Първият облагодетелстваше фирмите на брат си, а вторият – предимно общини и избиратели от ДПС. И Батко, и Кака бяха смели до наглост, защото имаха силен гръб зад себе си.

През 2005 г. Емел Етем стартира от много силна позиция – тя стана вицепремиер и получи министерство, което през цялото време се опитваше да нарече третия стълб на сигурността – след МО и МВР. Самочувствието й на трети силов министър накрая получи поощрение. Военният министър Николай Цонев й подари за рождения ден военно звание майор от мобилизационния резерв. „Майор е първата стъпка към генерал“, обясни тогава Цонев.

Като министър Емел Етем започна работа ударно, защото през 2005 г. имаше четири вълни от наводнения. Над 2 милиона българи бяха засегнати, над 20 загинаха, а повече от 1300 къщи станаха необитаеми. Трагедията изискваше да се действа бързо и ефективно. С което Етем очевидно не се справи.

Обеща къщи на бездомните, но им купи фургони. Обеща до една година най-тежко пострадалите да влязат отново в свои домове. Но и сега някои от хората продължават да зъзнат в скъпи и непригодени за живот фургони. Доставени от турска фирма.

Обеща на кметовете пълна подкрепа – за почистване на дигите и речните корита, но влезе във война с тях, когато се стигна до реализация на иначе нужното начинание.

Обеща разкриване на виновниците, така че подобни трагедии вече да не се повтарят. Но по ирония на съдбата още на следващата година потоп удави същите селища в страната. През лятото на 2007 г. – пак. Нито кметовете, нито Етем си извлякоха поука и взеха мерки, нито пък някой бе наказан.

В същото време през фонда за бедствия се превъртяха стотици милиони левове, които заради неясните процедури и пропуски в закона отидоха в близки до ДПС общини, които дори не бяха сред най-нуждаещите се.

За четири години от фонда се раздадоха над 400 млн. лв. Благодарение на Емел Етем, ДПС успешно изпълняваше предизборните си обещания и построи два пътя. Новият път от Рибново до Осеново погълна 11.4 млн. лв. от парите за бедствия, а Девин – Фотиново – други 9 млн. лв. Ведомството на Етем обикновено дава парите по ускорена процедура, без много-много да се впечатлява от закона за обществените поръчки, констатира неотдавна Сметната палата.

По време на мандата си Емел Етем неуморно разширяваше правомощията си и уголемяваше министерството си. Гръбнак на новото ведомство стана Гражданска защита – службата бе преоборудвана, а спасителите се сдобиха с някои социални привилегии. Това обаче не допринесе за по-добрата й работа, защото тя се тресеше от скандали, а опитните кадри бяха заменени без обяснения с неквалифицирани партийни протежета. Няма друго министерство, в което министърът да е бил толкова недоволен от подчинените си. Етем уволни главния си секретар, шефове на дирекции, включително шефа на Гражданска защита, а говорителите й бягаха от нея като от бедствие. Единственият й верен човек се оказа зам.-министър Делян Пеевски, макар че така и никой не разбра какво работи той в министерството. Вярно е, че Пеевски трябваше за малко да бъде отстранен, докато приключи скандалът с подкупите в „Булгартабак“, но пък всичко завърши с хепиенд и той се върна триумфално. Даже сега е водач на листата на ДПС в Пазарджик.

Етем води дълга битка да вземе пожарната от МВР, но там срещна твърдия и непоколебим отказ на Румен Петков, чието сърце не трепна пред щенията на близкия коалиционен партньор.

Сред постиженията на Етем трябва да се отбележи хвърлянето на милиони лева в център за аерокосмическо наблюдение. Миналата година тя и премиерът тържествено се снимаха пред антената в двора на Гражданска защита, но центърът така и не заработи. Преди броени дни МО, МВР и други важни ведомства в случай на криза получиха пароли за достъп до портала, но дали вътре намират нужната им информация е въпрос с неизвестен отговор.

Етем похарчи милиони и за модерна оповестителна система, но и до нея отговорните фактори в държавата все още нямат цялостен достъп.

Твърде много се забавиха информационно-комуникационните центрове, които по закон трябва да действат в случай на бедствие или непредвидена ситуация. Буквално в 12 без 5 Емел Етем успя да внесе и национална програма за защита при бедствия, която трябваше да е готова няколко години по-рано. Съответно нямаше и годишни планове.

Телефон 112 пък бе ускорен едва след като Европейската комисия официално заплаши страната ни, че ще стартира наказателна процедура, защото той не заработи в обещаните срокове в цялата страна. Целта на спешния телефон е да приема сигнали от граждани и спешно да ги препраща към отговорните служби. Затова пък още преди да заработи телефонът, Етем планира мащабна кампания за неговото рекламиране. За децата до пети клас бе предвидено да има пиеска със заглавието „Ало, ало“. В нея двама герои в стихчета ще учат децата как да ползват телефона и какво да правят по време на наводнение или земетресение. По училища и детски градини трябваше да тръгне пътуващ театър. Инициатива се поотложи поради липсата на пари.

През целия си мандат Етем действаше с указания. Тя всяка седмица пращаше циркулярно писмо до кметовете и областните, в което ги уведомяваше за прогнозата за времето. На хората пък непрестанно препоръчваше зимата да не тръгват на път, а ако тръгнат – да носят червен парцал, транзистор и свирка.

Самата Етем обича пътуванията и луксозния живот. Тя успя да разходи сина си до Япония на държавни разноски. Но има малшанса винаги да е на луксозен курорт в чужбина, когато в страната има бедствие. По време на част от наводненията бе на френската Ривиера в компанията на съпругата на бизнесмена Христо Ковачки, по време на снежните бедствия – на топъл остров, а когато гръмнаха военните складове в Челопечене, пристигна на мястото на събитието едва след като мина през фризьора си. В интернет форумите може да се намери любопитно творчество, вдъхновено от проявите й по време на бедствия.

Не съм министър на всички работи, обичаше често да казва вицепремиерът на ДПС. И слава богу!

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВСтанишев и Етем позираха пред мощната антена на новия център за аерокосмическо наблюдение, но той така и не заработи.

снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВМинистерството на държавната политика при бедствия и аварии непрекъснато обявяваше обществени поръчки за нова техника. Хубавото е, че ГЗ беше основно преоборудвана.

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВТел. 112 все пак успя да тръгне преди страната ни да отнесе глоба от ЕК.