Премеждията на Малката русалка в Копенхаген

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Макар да не са съвсем истински, и героите от приказките си имат родни места. Имат си и статуи, къщи-музеи, паркове и всевъзможни други кътчета, където можете да се срещнете с тях почти наистина. А ако питате децата – съвсем наистина! 

Нашите колеги от Peika.bg споделиха една изключително интересна история, изпълнена с приключения и меко казано странни ситуации. А именно – тази на Малката русалка. 

Малката русалка от приказката на Ханс Кристиан Андерсен е, така да се каже, родом от Копенхаген, Дания. Статуя в близък до човешки ръст е поседнала на скала край морето и се е загледала в далечината в очакване на своя принц. Самият Андерсен прекарва по-голямата част от живота си в столицата на Дания, недалеч от мястото, където се намира статуята.

Русалката, чиято история Андерсен измисля през 1837 година, се появява под формата на статуя през 1913 и за своите достолепни 100 години е имала доста приключенски живот – посрещнала е милиони туристи и е претърпяла немалко вандалски нападения.

Няколко пъти е Малката русалка е заливана с боя. Дясната ѝ ръка е ампутирана веднъж. Три пъти е обезглавявана. През 2003 година цялата е бутната от скалата. Два пъти е увивана в бурка. А веднъж в ръката ѝ е сложено дилдо.

Заради многобройните нерегламентирани действия спрямо русалката, през 2006 година властите в Копенхаген обявяват намерението си да я преместят по-навътре в пристанището, за да не могат туристите да се катерят по нея. Това обаче така и не се е случило досега.

Още любопитни статии от Peika.bg:

Да преминеш по моста на тъщите

Стъпката на Дявола в мюнхенската катедрала

Малта: Забележителности на три острова