Ню Йорк с по-строги правила за работа с деца модели

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Ню Йорк прие нови правила за работа на невръстните модели, които според правозащитници са стъпка напред към прекратяване на ширещата се експлоатация, съобщава GMA News.

Законът, подписан от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, ще даде на моделите под 18-годишна възраст същата защита като на децата изпълнители. Това вероятно ще окаже значително влияние върху наемането на модели за ревюта и фотосесии за списания в Ню Йорк, една от най-големите модни столици в света.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 0,50 до 5 лева

Поправките в съществуващите закони, внесени от сенаторите от щата Ню Йорк Диан Савино и Джеф Клейн, ще влязат в сила до 30 дни. Децата модели често са изложени на сексуален тормоз и нямат достъп до адекватно образование и до финансова защита въз основа на съществуващите закони, предупредиха законодателите.

Съветът на модните дизайнери на Америка съобщи, че промените ще окажат силно въздействие върху подбора на модели за Седмицата на модата в Ню Йорк през февруари. Законът ограничава работните часове за моделите и постановява, че те трябва да си тръгват от работа преди полунощ през седмицата и в 00:30 часа през уикендите.

Дизайнерите трябва да влагат 15% от хонорара на модела в тръстова сметка, докато той или тя навърши 18 години. За моделите под 16-годишна възраст трябва да бъдат осигурени настойник и медицинска сестра с педиатричен опит.

„Сложихме край на ширещата се експлоатация и сексуална злоупотреба с деца модели, като предоставихме на децата модели изключително важната защита, която дълго време им беше отказвана“, заяви Савино на пресконференция.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти