Галерия: Рибка прави невероятно симетрични фигури от пясък

6
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Галерия: Рибка прави невероятно симетрични фигури от пясък 22.10.2013Публикувано в: Биология

Още през 90-те гмурци забелязват странни и невероятно симетрични фигури на морското дъно край бреговете на Япония. Не случайно някои започват да ги наричат „житни кръгове“, като правят паралел с феномена в полята на Великобритания. 

Един от мистериозните кръгове в пясъка. Снимка: Kawase et al

До скоро никой нямаше идея какво стои в основата на тези пясъчни фигури – освен може би уфолозите – но екип изследователи, между които и фотографът Йоджи Оката, разбулиха мистерията. Оказа се, че архитект на тези кръгове с диаметър близо 2 метра е новооткрит вид малка рибка – фугу. Тя разбутва активно пясъка с перките си, за да постигне желаната форма на пясъка (вижте видео долу).

Тази компилация от снимки показва пясъчния кръг в различни етапи на неговото строителство. Снимка (а) е ранен етап, (b) е междинен етап, (c) е завършеният кръг, а (d) показва кръга седмица след оплождането. Снимки: Yoji Okata

Мъжките фугу правят красивите фигури, за да привлекат женска, която след оценка на „творчеството“ решава дали да стане партньор на мъжкия или не. Не е ясно какви са критериите за това, но в случай, че нещата се развият благополучно за малкия „скулптор“, женската снася своите яйца в центъра на кръга. Мъжкият впоследствие ги опложда и пази в продължение на 6 дни. 

Мъжа рибка фугу разбутва пясъка с перките си. Снимка: Kimiaki Ito

 Ето и видео на рибката фугу в процес на правене на кръга: 

Рибката фугу по-отблизо докато „строи“:

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!