ШИШЧЕТА ЗАРГАН НА СКАРА С МАСЛО,БИЛКИ И МАСЛИНИ

2
Добави коментар
kulinarko
kulinarko

Продукти за 4 порции: 8 заргана по около 100 г, почистени; 80 мл (1/3 чаша) зехтин; 4 добре узрели продълговати домата („лимончета“), нарязани на 4 части по дължина; 100 г листа от рукола; 2 с.л. пресен лимонов сок; Смлян черен пипер; 160 г бяло сирене халуми, нарязано на 8 дебели по 5 мм резена; Зехтин за намазване.
Зарганите се изваждат от хладилника 5 мин. преди приготвянето. За да се приготви маслото то, 1 с.л. босилек, 1 с.л. копър и 10 наситнени маслини без костилките се поставят в купа и се смесват добре.
Коремната кухина на зарганите се изплаква добре на течаща вода и се изстъргва всякаква черна ципа. Подсушават се с хартиени кърпи. Шишовете се намазват с малко зехтин. Зарганите се набождат по дължина, като шишчето се вкарва от опашката покрай гръбнака и към главата. Това помага зарганът да запази формата си (набоден под формата на буква „S“) при печенето и прави обръщането им по-лесно. Целият зарган се полива с 2 ч.л. зехтин.
Руколата и доматите се смесват в купа. В буркан се поставя останалият зехтин (60 мл) с лимонов сок и се подправя с черен пипер. Разклаща се да се смеси, след което се поръсва върху доматите и руколата.
Зарганите, сиренето и маслото с билки и маслини се подреждат до скарата. Студената скара се намазва добре със зехтин, след което се загрява на средна мощност за 5 минути. Рибата се поставя върху загрятата скара и се пече по 2 мин. от всяка страна, като всяка риба се полива с 2 ч.л. масло с билки и маслини, включително вътре в коремната кухина. Готовата риба се прехвърля в чинии за сервиране.
Сиренето леко се намазва с останалия зехтин и се запича на горещата скара по 1 мин. от всяка страна.
Зарганите се поръсват с останалото масло с билки и маслини. Сервират се веднага със сиренето и салатата от домати и рукола.
За тази рецепта са необходими 30 см бамбукови шишчета, които се накисват във вода за 1 час преди употреба. Руколата може да се замени с листа от глухарчета или обикновена маруля, а сиренето халуми с обикновено бяло саламурено сирене.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

ШИШЧЕТА ЗАРГАН НА СКАРА С МАСЛО,БИЛКИ И МАСЛИНИ, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Добави към любими рецепти

1 година по-рано

• Ястия от риба /Морски дарове • Етикети: билки, ЗАРГАН, маслини, масло, риба, скара, шишчета